ŠK "Zagreb"
10000 Zagreb
Masarykova 22
Telefon:
(01) 3091 062
Mail:
sah.klub.zagreb@gmail.com

 

ARHIV VIJESTI 2007.
       
  18.12.2007.      
ŠK Zagreb nominiran za najbolju ekipu 

Zagrebacki športski savez je 18. prosinca na svečanoj priredbi u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga, po 32. put proglasio najbolju sportašicu i sportaša Zagreba, te najuspješniju zagrebačku žensku i mušku sportsku ekipu u 2007. godini.
U konkurenciji muških ekipa najboljima su proglašeni rukometaši Rukometnog kluba Croatia Osiguranje Zagreb, a uz njih su nominirani Nogometni klub Dinamo, atletski klub Dinamo - Zrinjevac, te, po prvi puta, Šahovski klub Zagreb.


Tom prilikom predsjedniku ŠK Zagreb Filipu Kovačeviću uručeno je priznanje povodom nominacije kluba za sportsku ekipu godine u Zagrebu. Već i sama nominacija potvrda je vrijednosti kluba jer se ne pamti kada je neki šahovski klub bio nominiran za ovu nagradu.

povratak na naslovnu stranicu

  15.12.2007.      
Robert Zelčić i ŠK Zagreb najbolji u 2007.

Na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog šahovskog saveza proglašeni su najuspješniji igrači i klubovi u 2007. godini.

Najuspješnijom seniorskom momčadi za osvojeno prvenstvo Hrvatske i peto mjesto u Europi proglašena je, bez prave konkurecije, momčad ŠK Zagreb.

Najuspješniji senior u 2007. godini je Robert Zelčić koji je uz odlične pojedinačne rezultate svojom igrom za momčad Zagreba dao pun doprinos uspjesima kluba u ovoj godini.

Najuspješniji igraci i klubovi u 2007. godini
Robert Zelčić - senior
Rajna Šargač - seniorka
Ivan Šarić - junior
Ivona Purgar - juniorka
Saša Martinović - kadet
Patricija Vujnović - kadetkinja
Jurica Srbiš - mlađi kadet
ŠK Zagreb - seniorska momčad
ŠK Draga, Rijeka - ženska ekipa
ŠK Junior, Rijeka - juniorska momčad

povratak na vrh        povratak na naslovnu stranicu

  22.10.2007.      
Obranjen naslov prvaka Hrvatske

Po drugi put zaredom ekipa Zagreba osvojila je naslov prvaka Hrvatske!

Na 1. ligi održanoj u turističkom naselju Solaris u Šibeniku ŠK Zagreb ove je godine uvjerljivo slavio s pet bodova prednosti ispred prvog konkurenta, sastava ŠK Mravince-Dalmacijacementa. Iako se liga igrala neposredno nakon Kupa prvaka u Turskoj, umor nije ostavio ozbiljnije posljedice i pobjeda niti jednog trenutka nije dolazila u pitanje.

Šahisti Zagreba poveli su od samog starta i uz osam pobjeda i jedan neriješen rezultat u posljednjem kolu zasluženo ponovili prošlogodišnji uspjeh. Svi igrači dali su svoj doprinos naslovu a ekipa predvođena sjajnim Krishnanom Sasikiranom na prvoj ploči i kapetanom Mladenom Palcem nastupila je u slijedećem sastavu:

        Krishnan Sasikiran (6,5/9)
        Baadur Jobava (2,5/4)
        Kiril Georgiev (2/4)
        Mladen Palac (6/9)
        Robert Zelčić (6,5/9)
        Goran Dizdar (7/9)
        Nenad Šulava (4/8)
        Ivan Žaja (1/2)


Uz iznimni momčadski uspjeh, naši šahisti Krishnan Sasikiran, Mladen Palac, Robert Zelčić i Goran Dizdar ujedno su ostvarili najbolje rezultate na svojim pločama.

Na ligi je nastupilo deset momčadi, a konačni poredak je slijedeći:

  1. ŠK "Zagreb" 35,5 bodova
  2. GŠK "Mravince Dalmacijacement" 30,5 bodova
  3. ŠK "Liburnija" 29 bodova
  4. ŠK "Osijek" 27,5 bodova
  5. ŠK "Rijeka" 27 bodova
  6. HAŠK "Mladost" 25,5 bodova
  7. GŠK "Požega" 25 bodova
  8. ŠK "Đuro Đaković Holding" 25 bodova
  9. ŠK "A1 Split" 24 boda
10. ŠK "Pula" 21 bod

Iz lige su ispale dvije posljednjeplasirane momčadi - ŠK "A1 Split" i ŠK "Pula".

tablica i rezultati naših igrača      povratak na vrh     povratak na naslovnu stranicu

  10.10.2007.      
ŠK Zagreb peti u Europi!

Šahisti Zagreba osvojili su u turskom Kemeru u konkurenciji 56 sastava izvrsno peto mjesto na 23. europskom kupu prvaka za šahiste. Iako su prema rejtingu bili trinaestorangirana momčad, sa pet visokih pobjeda i dva minimalna poraza uspjeli su znatno nadmašiti očekivani plasman. Pri tome su osvojili najveći broj pojedinačnih bodova (poredak se utvrđivao prema meč bodovima).

U izuzetno jakoj konkurenciji (140 velemajstora, 72 igrača s rejtingom iznad 1600, a 15 i iznad 1700 bodova) klupski prvak Europe postala je ekipa Linex-Magic Merida iz Španjolske. Drugo i treće mjesto pripalo je ruskim momčadima Ural Sverdlovskaya i Tomsk-400 (prošlogodišnji pobjednici).

ŠK Zagreb osvojio je u 7 kola 10 meč bodova, odnosno 31,5 pojedinačni bod. Nastupio je slijedeći sastav:

        1. Krishnan Sasikiran (6/7)
        2. Baadur Jobava (5/7)
        3. Mladen Palac (4,5/7)
        4. Robert Zelčić (5,5/7)
        5. Goran Dizdar (4/5)
        6. Nenad Šulava (5/7)
        7. Ivan Žaja (1,5/2)

 

 

detaljni rezultati    rezultati naših igrača    povratak na vrh     povratak na naslovnu stranicu

  10.09.2007.      
Šahistice solidne u 2.ligi sjever


Šahistice ŠK Zagreb u svom su prvom nastupu na službenom natjecanju osvojile 5. mjesto na 2. ligi sjever, održanoj u Valpovu od 6. do 9. rujna 2007. U konkurenciji 9 ekipa Katarina Cvijanović, Dina Daud i Katarina Varga pružile su vrlo dobru igru i zaostale za trećeplasiranim Slavenom iz Vukovara samo pola boda.

Uvjerljivom pobjedom plasman u prvu ligu osigurala je ekipa ŠK Stridona iz Štrigove ispred Ivana Dvoržaka iz Zrinskog Topolovca.

Konačni poredak: 1. ŠK Stridon (Štrigova) 19,5 bodova, 2. ŠK Ivan Dvoržak (Zrinski Topolovac) 13,5 bodova, 3. Slaven (Vukovar) 10 bodova, 4.-6. Dama (Đakovo), Zagreb i Ericsson - Nikola Tesla (Zagreb) 9,5 bodova, 7. Donji Miholjac 9 bodova, 8. Radnik (Velimirovac) 7,5 i 9. Hrvatska čitaonica (Valpovo) 6,5 bodova.

tablica i rezultati    povratak na vrh   povratak na naslovnu stranicu

  01.09.2007.      
Zapažen nastup kadeta na prvenstvu Hrvatske


Na kadetskom prvenstvu Hrvatske nastupila su petorica kadeta našeg kluba: Nikola Greb, Lovro Čupić, Mihovil Vučić, Kristijan Štefanec i Bruno Pavčević.

Istakli su se Bruno Pavčević i Mihovil Vučić osvajanjem drugog mjesta u konkurencijama do 9 i 11 godina, te Nikola Greb u skupini do 15 godina. Čestitamo!

rezultati prvenstva    povratak na vrh   povratak na naslovnu stranicu

01.07.2007.
Pobjeda Zelčića u Puli


Robert Zelčić, član ŠK Zagreb, pobjednik je XXI. otvorenog međunarodnog turnira Pula Open 2007., održanog od 23. do 30. lipnja 2007.

Pobjedom crnim figurama u posljednjem kolu protiv norveškog velemajstora Lie Kjetila Robert se sam izdvojio na čelu sa 7,5 bodova iz 9 kola (6 pobjeda i tri remija).
Ovaj zapaženi rezultat ostvario je u konkurenciji 303 igrača iz 28 zemalja, od čega 12 velemajstora i 26 međunarodnih majstora.

Konačni poredak na turniru: 1. Robert Zelčić 7,5 bodova, 2.-14. Zoran Jovanović, Ognjen Cvitan, Davor Rogić, Kjetil Lie (NOR), Tomas Petrik (SVK), Gawain Jones (ENG), Ibro Šarić (BIH), Ivan Šarić, Blažimir Kovačević, Alojzije Janković, Nenad Ferčec, Lev Milman (USA) i Davorin Kuljašević 7 bodova, itd.

rezultati turnira      povratak na vrh      povratak na naslovnu stranicu

22.05.2007.
Zagreb treći u kupu


Kup Republike Hrvatske za šahiste održan je u turističkom naselju Solaris u Šibeniku od 16. do 21. svibnja 2007. u sklopu 16. ekipnog međunarodnog šahovskog festivala HŠS.
Pobjeda u kupu pripala je Lapor - Mladosti iz Zagreba sa 14,5 bodova ispred ŠK Liburnije 2 iz Rijeke s 13 i ŠK Zagreba sa istim brojem bodova. Sudjelovalo je 18 momčadi, od čega čak 11 iz Rijeke ili Zagreba. Zanimljivo je da su se šahisti ŠK Zagreba u pet kola susreli sa četiri riječke momčadi.

Za Zagreb su nastupili Mladen Palac, Goran Dizdar, Nenad Šulava i Ivan Žaja. U pet kola Zagreb je zabilježio četiri pobjede uz minimalan poraz od ŠK Liburnije 1 iz Rijeke. Istakao se Nenad Šulava koji je ostvario najbolji rezultat na četvrtoj ploči sa osvojena 4,5 boda.

Od igrača i članova ŠK Zagreb, a većinom i bivših članova kultnog zagrebačkog kluba RIS-Vrapče sastavljena je momčad Zagreb-Vrapče, koja je nastupila predvođena velemajstorom Robertom Zelčićem.
Zagreb-Vrapče je u sastavu Robert Zelčić, Željko Pavičić, Ervin Sindik, Silvije Petrović, Nenad Frouth i Nenad Škare zauzelo 10. mjesto sa osvojenih 10 bodova.

tablica i rezultati      povratak na vrh     povratak na naslovnu stranicu

Preporučena rezolucija: 1024x768

Zagrebački
šahovski savezHrvatski
šahovski savezFIDE


Europska
šahovska unija