ŠK "Zagreb"
10000 Zagreb
Masarykova 22
Telefon:
(01) 3091 062
Mail:
sah.klub.zagreb@gmail.com

 

ARHIV VIJESTI 2008.
       
  30.12.2008.      
Kadeti 3. na finalu kadetske lige

Na finalnom turniru Hrvatske kadetske lige sudjelovalo je 7 momčadi: ŠŠK Koprivnica, ŠK Podsused i ŠK Zagreb Iz regije Centar, ŠK Hrvatska čitaonica (Valpovo), ŠK Metalac (Osijek) i ŠK Vinkovci iz regije Istok i ŠK Junior (Rijeka) iz regije Zapad.
Liga je protekla u potpunoj nadmoći klubova iz regije Centar koji su osvojili prva tri mjesta. Naši kadeti osvojili su 3. mjesto što je u ovoj konkurenciji realan plasman. Pobijedila je momčad ŠŠK "Koprivnica" s 19,5 bodova ispred ŠK "Podsused" sa 18 i ŠK "Zagreb" s 14 bodova.

Najuspješniji naš igrač bio je Nikola Greb sa pet osvojenih bodova iz šest partija.

Kadeti ŠK "Zagreb" nastupili su u slijedećem sastavu:

        1. Lovro Čupić (2,5/6)
        2. Nikola Greb (5/6)
        3. Mihovil Vučić (3,5/6)
        4. Antun Meglić (3/6)
       

 

 

detaljni rezultati      povratak na naslovnu stranicu

  15.12.2008.      
ŠK Zagreb šahovska momčad godine

I ove godine najuspješnijom seniorskom šahovskom momčadi u Hrvatskoj, zahvaljujući osvojenom prvenstvu Hrvatske, drugom mjestu u Kupu i trinaestom mjestu u Europi proglašena je momčad ŠK Zagreb.

Najuspješniji igraci i klubovi u 2008. godini:


Hrvoje Stević - senior
Borka Frančišković - seniorka
Ivan Šarić - junior
Valentina Golubenko - juniorka
Jurica Srbiš - kadet
Ivona Purgar - kadetkinja
ŠK Zagreb - seniorska momčad
ŠK Lucija - BKS Bank, Rijeka - ženska ekipa
HAŠK Mladost, Zagreb - juniorska momčad

povratak na vrh      povratak na naslovnu stranicu

  25.10.2008.      
Zagrebaši 13. u Europi

Šahisti Zagreba nastupili su u grčkoj Kalithei na 24. izdanju Europskog klupskog kupa prvaka u šahu. U konkurenciji 64 sastava osvojili su solidno trinaesto mjesto, sa pet i dva poraza. Poraze su doživjeli od dvije ruske ekipe, TSK Saratova i novog europskog prvaka Ural - Sverdlovskaye.

Klupski prvak Europe postala je ekipa Ural Sverdlovskaya u sastavu: Teimour Radjabov, Gata Kamsky, Alexei Shirov, Alexander Grischuk, Vladimir Malakhov, Alexander Motylev i Alexey Dreev (prosječni rejting 2712!). Drugo i treće mjesto pripalo je njemačkom Baden Badenu i ukrajinskom Kievu.

ŠK Zagreb nastupio je u slijedećem sastavu:

        1. Krishnan Sasikiran (2/5)
        2. Evgeny Postny (3/7)
        3. Kiril Georgiev (4,5/7)
        4. Mladen Palac (2,5/7)
        5. Robert Zelčić (4/7)
        6. Goran Dizdar (5/7)
        7. Ivan Žaja (1,5/2)

 

detaljni rezultati     ,rezultati naših igrača     povratak na vrh      povratak na naslovnu stranicu

  05.10.2008.      
I treći put zaredom prvaci Hrvatske!

I ove godine naši šahisti ponovili su na prvoj ligi uspjeh iz prethodne dvije godine. U prvih sedam kola nanizali su šest pobjeda uz jedan neriješen rezultat u meču s direktnim suparnikom GŠK Mravince - Dalmacijacementom i stekli nedostižnu prednost. Unatoč minimalnim porazima u posljednja dva kola protiv Osijeka i Rijeke pobjeda nije dolazila u pitanje.

Ekipu je u pohodu na novi naslov prvaka predvodio ponovno izvrsni Krishnan Sasikiran koji je ostvario najbolji rezultat na prvoj ploči. Robert Zelčić i Goran Dizdar također su ostvarili najbolje rezultate na svojim pločama. Ekipa Zagreba nastupila je u slijedećem sastavu:

        Krishnan Sasikiran (7/9)
        Kiril Georgiev (3/5)
        Evgeny Postny (3,5/4)
        Mladen Palac (3,5/9)
        Robert Zelčić (6,5/9)
        Goran Dizdar (6/9)
        Ivan Žaja (4,5/9)

 

 

Konačni poredak:

  1. ŠK "Zagreb" 34 boda
  2. GŠK "Mravince Dalmacijacement" 31,5 bod
  3. ŠK "Liburnija" 30 bodova
  4. ŠK "Rijeka" 28,5 bodova
  5. ŠK "Osijek" 28,5 bodova
  6. ŠK "Grgin Dol", Požega 27,5 bodova
  7. ŠK "Đuro Đaković Holding", Slavonski Brod 27 bodova
  8. HAŠK "Mladost" 24 boda
  9. ŠK "Đakovo - Hotel Blaža", Đakovo 20 bodova
10. ŠK "Varaždin" 18,5 bodova

Iz lige su ispali - ŠK "Đakovo - Hotel Blaža" i ŠK "Varaždin".

tablica i rezultati naših igrača     detaljni rezultati      povratak na vrh      povratak na naslovnu stranicu

  10.09.2008.      
Povratak juniora u 1. ligu!

Nakon prošlogodišnjeg ispadanja iz 1. hrvatske juniorske lige naši su se juniori (iako su uglavnom kadeti!) u najkraćem roku vratili među prvoligaše.

U 2. juniorskoj ligi - centar odigrano je devet kola punih preokreta tijekom kojih su se Koprivnica i Zagreb smjenjivali u vodstvu. U dramatičnom raspletu naši igrači pretekli su Podravku za pola boda i tako ostvarili vrijedan uspjeh.

Liga je odigrana u razdoblju od 1. lipnja do rujna u tri ciklusa od po tri kola u Đurđevcu, Zagrebu i Dugom Selu. Domaćini svakog kruga zaslužuju pohvale za organizaciju.

Konačni poredak je: 1. ŠK Zagreb 28 bodova, 2. ŠŠK Koprivnica 27,5 bodova, 3. ŠK Stridon, Štrigova 25,5 bodova, 4. ŠK Banja Luka, Zagreb 21 bod, 5. ŠK Križevci 21 bod, itd.

Za Zagreb su nastupili Marijan Okroša, Lovro Čupić, Nikola Greb, Mihovil Vučić i Hrvoje Sinković. Svatko od njih dao je pun doprinos pobjedi!

  detaljnije     tablica i rezultati    povratak na vrh    povratak na naslovnu stranicu

  02.09.2008.      
Šahistice četvrte na drugoj ligi

U Podgariću je u konkurenciji devet ekipa odigrana sjeverna skupina 2. lige za seniorke. Naše igračice u sastavu Anet Režek-Jambrak, Maja Zelčić, Katarina Cvijanović, Dina Daud i Katarina Varga plasirale su se na solidno 4. mjesto.

Pobijedila je ekipa "Ivan Dvoržak" iz Zrinskog Topolovca ispred ŠK "Caisse" iz Vukovara..

Konačni poredak: 1. ŠK Ivan Dvoržak (Zrinski Topolovac) 15 bodova, 2. Caissa (Vukovar) 13 bodova, 3. Slavonac (Našice) 12,5 bodova, 4. Zagreb 11 bodova, 5. Podsused 10,5 bodova, 6. Donji Miholjac 10 bodova, 7. Dama (Đakovo) 9,5 bodova, 8. Ericsson - Nikola Tesla (Zagreb) 9 bodova, 9. ŠD Sisak 4 boda.


  detaljnije     tablica i rezultati naših igračica    povratak na vrh     povratak na naslovnu stranicu

  20.08.2008.      
Preminuo Mario Bertok

20. kolovoza iznenada nas je napustio naš omiljeni veteran, međunarodni šahovski majstor Mario Bertok.

Još nedavno, na ovogodišnjem šahovskom festivalu Hrvatskog šahovskog saveza u Solarisu Mario je sudjelovao u pobjedi naše ekipe u festivalskoj skupini. Iako u 79. godini života i k tome potresen smrću supruge Semke, bio je pun energije i nismo ni slutili da će to biti naše zadnje druženje i njegov posljednji službeni susret s omiljenom igrom.

Mario je međunarodni majstor postao pred više od pola stoljeća. Ostvario je niz zapaženih rezultata. Od ekipnih nastupa izdvajaju se bronca s Olimpijade u Leipzigu 1960., druga mjesta na Studentskoj olimpijadi 1955., te na Europskim momčadskim prvenstvima u Badenu 1957. i Oberhausenu 1960. godine. Kao član šahovskog kluba "PTT Zagreb" sudjeluje u pobjedi na I. ligi 1966. i osvajanju kupa 1967. i 1968. godine.
Najuspješniji je hrvatski igrač šezdesetih godina, a najsjajniji pojedinačni uspjeh ostvario je diobom 2. do 5. mjesta na zonskom turniru u Budimpešti. Tim se rezultatom plasirao na Međuzonski turnir u Stockholmu 1962., gdje je u konkurenciji najvećih igrača tog vremena (Fischer, Petrosjan, Geller, Korčnoj,...) osvojio 17. mjesto.
Mario je i kao novinar dugogodišnjim radom dao velik doprinos popularizaciji šaha.

Bio je vrhunski igrač, ali sjećat ćemo ga se prije svega kao jednostavnog čovjeka i dragog prijatelja.

      povratak na vrh      povratak na naslovnu stranicu

  07.07.2008.      
Rejting lista 01. srpnja 2008.

Nijedan naš senior nije pokvario rejting u protekla tri mjeseca. Najveći napredak zabilježio je Mladen Palac koji je popravio rejting za 28 bodova. Tako su se sada Robert Zelčić (2593 boda) i Mladen Palac (2587 bodova) približili granici od 2600 bodova.

klupska rejting lista    FIDE rejting hrvatskih igrača   rejting lista FIDE    povratak na naslovnu stranicu

  27.05.2008.      
U kupu drugi iza Rijeke

Kup Republike Hrvatske za šahiste održan je i ove godine u turističkom naselju Solaris u Šibeniku od 20. do 25. svibnja u okviru 17. ekipnog međunarodnog šahovskog festivala HŠS.

Pobjeda u kupu pripala je ekipi Rijeke sa 14,5 bodova ispred ŠK Zagreba sa 14 bodova, koliko je imala i trećeplasirana momčad Mravince - Dalmacijacement.
Naši igrači su nakon poraza u drugom kolu od Osijeka sa 3:1 mobilizirali svoje snage ne bi li u preostala tri kola dostigli suparnike. Našli su se nadomak tom cilju, ali su u zadnjem kolu u susretu protiv direktnog suparnika, Rijeke unatoč izglednim pozicijama ostvarili tek minimalnu pobjedu od 2,5:1,5. Time nam je za pola boda izmaklo osvajanje Kupa. Ekipa ŠK Zagreb nastupila je u sastavu: Kiril Georgiev, Mladen Palac, Robert Zelčić, Goran Dizdar i Ervin Sindik.

Inače, odluka Šahovskog saveza Hrvatske kojom se obvezalo prvoligaške klubove na nastup u kupu pokazala se opravdanom. Nastupilo je 30 momčadi u odnosu na prošlogodišnjih 18, znatno je podignuta kvaliteta natjecanja čime je Kup dobio svoj smisao i postao prestižno natjecanje.

Uz Finale kupa održano je i natjecanje u festivalskoj skupini na kojem je pobijedila momčad ŠK Zagreb 2 u sastavu Ivan Žaja, Željko Pavičić, Mario Bertok, Silvije Petrović, Nenad Frouth i Nenad Škare.
Unatoč uvjerljivoj pobjedi naše druge ekipe dojam je da nema prevelikog razloga za slavlje. Za razliku od Kupa, festivalsko natjecanje nije opravdalo očekivanja i čini se da je na pomolu tužan kraj jedne dugogodišnje tradicije. Mnogi još pamte vremena kada je festivalsko natjecanje predstavljalo pojam masovnosti šaha na ovim prostorima. Vremena su se promijenila i danas se sve svelo na šačicu ekipa koje se rekreiraju u hotelskom restoranu između i za vrijeme obroka. Festivalski šah je klinički mrtav i na šahovskim djelatnicima je da procijene da li ga je moguće oživjeti.

  tablice i rezultati       povratak na vrh      povratak na naslovnu stranicu

  20.05.2008.      
Zagreb Open "Zagrebašima"

Od 12. do 19. svibnja održan je u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma tradicionalni Otvoreni međunarodni šahovski turnir "Zagreb Open 2008". Ove godine natjecanje je podijeljeno na "A" (velemajstorski) i "B" (majstorski turnir). Nastupilo je ukupno 199 igrača (30 na "A" i 169 na "B" turniru).

Na "A" turniru u konkurenciji 10 velemajstora i 10 međunarodnih majstora naši igrači ostvarili su lijep uspjeh. Pobjednik je Mladen Palac ispred Roberta Zelčića. Obojica su sakupila 6 bodova iz 9 partija.

Konačni poredak:
1. Palac 6, 2. Zelčić 6, 3. A. Šarić 6, 4.-10. Cebalo, B. Kovačević, Pap, Tratar, Jovanić, Janković, Žaja 5,5, 11.-15. Lončar, D. Dorić, Abramović, Rogulj, Krištović 5 bodova, itd.

  tablica i rezultati       povratak na vrh      povratak na naslovnu stranicu

  15.05.2008.      
Izvrsni rezultati Mladena PalcaU nastupu na talijanskoj ligi od 4. do 10. svibnja za klub "Il Massimo Banca Nuova" iz Palerma naš član Mladen Palac ostvario je izvrstan rezultat od 6,5 bodova iz sedam partija. Pri tom je savladao najbolju igračicu današnjice i prvu igračicu s ratingom većim od 2700 bodova, Judit Polgar, i svojedobno jednog od najjačih svjetskih šahista Roberta Huebnera.


            Partija Palac - Polgar

Neposredno prije nastupa na talijanskoj ligi Mladen Palac osvojio je međunarodni šahovski turnir "Dubrovnik Open 2008". Turnir se igrao od 24. do 27. travnja uz sudjelovanje 54 igrača, od čega 7 velemajstora. Palac je pobijedio sa 6 bodova iz sedam partija (5 pobjeda uz dva remija).

      povratak na vrh       povratak na naslovnu stranicu

  02.04.2008.      
Zelčić prvi na CRO listi - FIDE rating lista 01.04.2008.

Robert Zelčić sa 2591 bodom postao je vodeći hrvatski igrač po ratingu. Ostali naši igrači na novoj su listi zadržali ili malo pokvarili rating.

klupska lista   FIDE rejting hrvatskih igrača   lista FIDE   povratak na vrh   povratak na naslovnicu

  02.02.2008.      
Zelčić drugi na Prvenstvu Hrvatske

Na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u šahu za 2007. godinu koje je održano u Splitu od 16. do 29. siječnja nastupila su i trojica naših igrača - Robert Zelčić, Mladen Palac i Goran Dizdar. Pobijedio je mladi đakovački velemajstor Hrvoje Stević ostvarivši 8 bodova u dvanaest kola (pet pobjeda uz šest remija i jedan poraz).

U konkureciji 11 velemajstora i dva međunarodna majstora lijep uspjeh postigao je Robert Zelčić osvojivši drugo mjesto sa 7 bodova (četiri pobjede, šest remija i dva poraza). Mladen Palac i Goran Dizdar zauzeli su 9. i 10. mjesto.

  tablica i rezultati     povratak na vrh    povratak na naslovnu stranicu

  02.01.2008.      
Palac pobjednik memorijala Mije Udovčića

U vrlo jakoj konkurenciji Mladen Palac, član ŠK Zagreb, pobijedio je na 45. novogodišnjem brzopoteznom šahovskom turniru koji se održava u Zagrebu u čast prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića. Turnir je ove godine prvi puta odigran u ugodnom ambijentu koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Na turniru je sudjelovalo 26 igrača, od čega 15 velemajstora. Nakon odigranih 25 kola Mladen Palac je sakupio 18 bodova, koliko je imao i drugoplasirani, ali je Palcu zasluženo pripalo prvo mjesto zbog pobjede u međusobnom susretu.

 

  rezultati turnira     povratak na vrh    povratak na naslovnu stranicu

Preporučena rezolucija: 1024x768

Zagrebački
šahovski savezHrvatski
šahovski savezFIDE


Europska
šahovska unija