ŠK "Zagreb"
10000 Zagreb
Masarykova 22
Telefon:
(01) 3091 062
Mail:
sah.klub.zagreb@gmail.com

 

ARHIV VIJESTI 2009.
       
  10.12.2010.      
Zapažen nastup naših igrača i pobjeda Brune Pavčevića u Valpovu

Robert Zelčić pobjednik je međunarodnog otvorenog šahovskog turnira Zadar Open 2009., održanog u Zadru od 13. do 19. prosinca.
Na A-turniru je sudjelovalo 14 velemajstora i 18 međunarodnih majstora.

Vrlo sigurnom igrom bez izgubljene partije Robert se našao sam na prvom mjestu sa 6,5 bodova ispred skupine igrača koji su osvojili pola boda manje.

rezultati turnira

  20.10.2009.      
Klupsko priopćenje

Šahovski klub Zagreb izdao je Priopćenje u svezi s događajem u meču
ŠK 'Grgin dol' – ŠK 'Zagreb' na Momčadskom prvenstvu Hrvatske 2009.

Tekst kojim se g. Klarić obraća 'šahovskoj javnosti , Upravnom odboru HŠS-a i Predsjedniku HŠS-a' proslijedio je i Predsjedniku Š.K. Zagreb, što nas je ponukalo na odgovor koji možete u cijelosti pročitati na našoj stranici "Obavijesti":

http://www.sk-zagreb.hr/obavijesti.html

povratak na vrh

  16.10.2009.      
Mjesečni brzopotezni turniri

      ŠAHOVSKI KLUB ZAGREB I DRVNA INDUSTRIJA RUBINIĆ

organiziraju mjesečne brzopotezne turnire „Drvne industrije Rubinić“ koji će se održavati u prostorijama Zagrebačkog šahovskog saveza i ŠK „Zagreb“, Masarykova 22 Zagreb.

Ukupno će se održati ciklus od šest turnira s tim da prvi turnir počinje dana

23. listopada 2009.
s početkom u 18 sati

Prijave za turnir primaju se istog dana od 16:30 sati pa do početka natjecanja.
Organizatori zadržavaju pravo ograničiti broj sudionika turnira s obzirom na kapacitete prostora u kojem će se turnir održavati.

Organizatori će osigurati nagradni fond u iznosu od 700,00 kn te platiti suce.

Svaki sudionik dužan je kao kotizaciju za nastup uplatiti iznos od 30,00 kn koji se plaća prilikom prijave za turnir. Iznos kotizacije uključit će se u nagradni fond.

U slučaju većeg broja sudionika, brzopotezni turnir će se igrati po grupama, a iz svake grupe određeni broj natjecatelja plasirat će se u finalnu skupinu.
Nagradni fond i pravila natjecanja bit će objavljeni svim sudionicima prije početka turnira. Šahovski klub „Zagreb“ i „Drvna industrija Rubinić“ osigurat će novčana sredstva i uvjete za održavanje svih turnira, a predviđeno je da završni šesti brzopotezni turnir bude sastavljen od najuspješnijih sudionika s prethodnih turnira.
Sve druge informacije u vezi pravila igre i načina utvrđivanja uspješnosti sudionika za završni šesti turnir bit će usmeno objavljena sudionicima natjecanja od strane sudaca prije početka turnira.

            U Zagrebu, 16.10.2009.
                                                                                                Šahovski klub Zagreb
                                                                                                    Predsjednik
                                                                                                mr.sci.Filip Kovačević

povratak na vrh

  1.10.2009.      
Šahisti treći na 1. ligi

      Od 20. do 30. rujna odigrana je u Solarisu 1. šahovska liga za seniore. ŠK Zagreb je u konkurenciji 10 momčadi osvojio treće mjesto.

      Ovogodišnja liga odlikovala se izjednačenošću sastava, pa je čak njih šest konkuriralo za plasman u vrhu - uz našu ekipu Liburnija i Rijeka iz Rijeke, Osijek, Đuro Đaković - Holding iz Slavonskog Broda i zagrebačka Mladost. Dodatnu neizvjesnost donijelo je uvođenje meč bodova kao glavnog kriterija za utvrđivanje poretka.

      U konačnom poretku presudile su nijanse, a odlučujućim se pokazao minimalan poraz naše momčadi u 5. kolu od ŠK ETF-Osijek. Čvrsta ekipa Osijeka u daljem je natjecanju očuvala prednost i zasluženo pobijedila. Naši igrači ostvarili su uglavnom očekivane rezultate, a valja istaknuti vrlo dobre Tiviakova i Palca na prve dvije ploče, te Ivana Žaju koji je prema rezultatu bio druga šesta ploča na natjecanju.

       
Sergey Tiviakov                       Mladen Palac                          Ivan Žaja

Ekipa Zagreba nastupila je u slijedećem sastavu:

        Sergey Tiviakov (5,5/9)
        Mladen Palac (4,5/9)
        Evgeny Postny (6/9)
        Goran Dizdar (5/9)
        Robert Zelčić (4/8)
        Ivan Žaja (6/8)

        Robert Lončar (0,5/2)

Konačni poredak:

  1. ŠK ETF-Osijek 15 bodova (33.5)
  2. HAŠK "Mladost", Zagreb 13 bodova (32)
  3. ŠK "Zagreb" 13 bodova (31,5)
  4. ŠK "Đuro Đaković Holding", Slavonski Brod 12 bodova (31,5)
  5. ŠK "Liburnija", Rijeka 11 bodova (27)
  6. ŠK "Rijeka" 10 bodova (26,5)
  7. GŠK "Mravince Dalmacijacement" 7 bodova (26)
  8. ŠK "Grgin Dol", Požega 4 boda (23)
  9. ŠK "Pula", 3 boda (18,5)
10. ŠK "A1 Split" 2 boda (20,5)

Iz lige su ispali - ŠK "Pula" i ŠK "A1 Split ".

tablica i rezultati naših igrača       detaljni rezultati       povratak na vrh

  12.9.2009.      
Zagrebački šahisti dočekali svoj prostor!

    Nakon desetak teških godina bez klupskih prostorija, zagrebački šahisti dobli su na korištenje prekrasan prostor u Metalčevoj 15, preko puta hotela Four Points by Sheraton (bivša Panorama) u neposrednoj blizini Doma sportova.
    Prostor veličine tristotinjak kvadrata nalazi se na dvije etaže, a koristit će ga Zagrebački šahovski savez, šahovski klubovi Zagreb i Mladost i svi poklonici šaha. ŠK Mladost smješten je u prizemlju, a ŠK Zagreb na 1. katu.

Svečano otvorenje održano je u četvrtak, 10. rujna u 18 sati.
Prostorije je otvorio predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza Filip Kovačević, a radosnom činu pridružio se Stjepan Šturlan, predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza.

Ovaj, za zagrebačke šahiste izniman trenutak uveličali su brojni gosti: Boško Lozica, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i šport, Velimir Bašić, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza, Alma Papić, pomoćnica glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora i mnogobrojni ljubitelji šaha.

Velimir Bašić, Alma Papić, Boško Lozica i
Filip Kovačević za vrijeme govora
prilikom svečanosti otvorenja
Predsjednik i glavni tajnik HŠS,
Stjepan Šturlan i Ervin Sindik u društvu velemajstora Mate Damjanovića

Prije same svečanosti održan je prigodni brzopotezni turnir kojim je simbolično klupski prostor dodijeljen šahistima.
Na turniru je sudjelovalo 14 igrača, šahovskih profesionalaca i predstavnika šahovskih tijela. Turnir je protekao u opuštenoj atmosferi uz prijateljsko druženje igrača i brojnih promatrača.

lokacija šahovskog prostora   povratak na vrh

  12.9.2009.      
Održano 2. otvoreno kadetsko i juniorsko prvenstvo Zagreba

    Zagrebački šahovski savez i Osnovna škola Braće Radić organizirali su, uz veliku podršku članova ŠK Zagreb 2. otvoreno kadetsko i juniorsko prvenstvo Zagreba. Turnir je igran u tri grupe: do 11, 15 i 19 godina.
    Ove godine okupilo se gotovo stotinu igrača iz mnogih krajeva Hrvatske, od Primorja do Slavonije. Turnir je otvorio predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza Filip Kovačević, a nagrade najuspješnijim natjecateljima uručio je velemajstor Mladen Palac.

Najbolji mladi šahisti po skupinama bili su:

- do 11 godina: Emanuel Hladnić, ŠK Haas, Đurđevac
- do 15 godina: Janko Havaš, HAŠK Mladost, Zagreb
- do 19 godina: Jan Bjeličić, ŠK Križevci

Više fotografija i podataka o turniru možete naći na slijedećim linkovima:

povratak na vrh    rezultati do 11 god.    rezultati do 15 god.    rezultati do 19 god.    raspis turnira

  31.8.2009.      
Seniorke zauzele 7. mjesto na 2. šahovskoj ligi - sjever

U Našicama je odigrana sjeverna skupina 2. lige za seniorke. Nastupilo je devet ekipa. Naše šahistice u sastavu Rajka Smokvina - Korbar, Katarina Cvijanović, Dina Daud i Katarina Varga zauzela je 7. mjesto. Ovaj relativni neuspjeh izazvan je neigranjem u kompletnom sastavu, a i forma igračica je bila slabija od one na koju su nas navikle.

Uvjerljivo je pobijedila je ekipa "Đuro Đaković - Holding" iz Slavonskog Broda, koja je i bila glavni favorit natjecanja.

Konačni poredak: 1. ŠK Đuro Đaković - Holding (Slavonski Brod) 14 bodova, 2. Podsused 12 bodova, 3. Slavonac (Našice) 9 bodova, 4. Dama (Đakovo) 6 bodova, 5. Donji Miholjac 6 bodova, 6. Radnik (Velimirovac) 6 bodova, 7. Zagreb 4 bodova, 8. Ericsson - Nikola Tesla (Zagreb) 4 boda, 9. ŠD Sisak 2 boda.

  detaljnije     tablica i rezultati naših igračica    povratak na vrh

  4.6.2009.      
Simultanka na Cvjetnom trgu

U suradnji s Crvenim križem Hrvatske u četvrtak 4. lipnja održana je na Cvjetnom trgu tradicionalna simultanka kojom se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi. Svake se godine neki od naših velemajstora susretne s darivateljima krvi. Ove godine nastupio je naš član i aktualni prvak države, Mladen Palac i odigrao simultanku protiv tridesetak davatelja krvi.

Rezultat je, naravno bio sasvim nevažan, cilj je ove akcije izraziti zahvalnost ljudima koji darivanjem krvi spašavaju ljudske živote.

povratak na vrh

  25.5.2009.      
Zagreb treći u kupu


Kup Republike Hrvatske za šahiste i ove godine održan je u turističkom naselju Solaris u Šibeniku od 19. do 24. svibnja. Sudjelovale su 32 momčadi.

I u kupu je prvi puta ove godine primjenjeno pravilo po kojemu su meč bodovi osnovni kriterij pri određivanju plasmana. U velikoj gužvi na vrhu, u kojoj je pet prvoplasiranih ekipa sakupilo po 8 meč bodova pobijedila je Liburnija iz Rijeke ispred ŠK Đuro Đaković - Holdinga iz Slavonskog Broda.

Naši igrači osvojili su treće mjesto i time održali tradiciju osvajanja jednog od prva tri mjesta u kupu (2008. - 2. mjesto, 2007. - 3. mjesto).

Za Zagreb su nastupili Mladen Palac, Goran Dizdar, Robert Zelčić, Ivan Žaja i Robert Lončar. U pet kola Zagreb je zabilježio tri pobjede (ŠK Varaždin, ŠK Goran, Bibinje i ŠK Pula) uz dva neriješena rezultata (ŠK Đuro Đaković - Holding, Slavonski Brod i ŠK Osijek). Istakli su se Mladen Palac sa 4 boda iz 5 partija na prvoj ploči i Robert Zelčić sa 4,5 iz 5.

tablica i rezultati      povratak na vrh

  20.4.2009.      
Juniori četvrti na 1. juniorskoj ligi

Od 13. do 19. travnja održano je u Svetom Filipu i Jakovu 18. ekipno državno prvenstvo - I. hrvatska šahovska liga za juniore. Igrano je 11 kola po Bergerovom sustavu uz tempo igre od 90 minuta za partiju i 30 sekundi po svakom odigranom potezu. Kao i na svim drugim ekipnim natjecanjima u organizaciji hrvatskog šahovskog saveza, i ovdje su po prvi puta meč bodovi predstavljali osnovni kriterij pri određivanju plasmana.

Naši juniori osvojili su četvrto mjesto u konkurenciji dvanaest momčadi. Ovaj rezultat svakako predstavlja uspjeh u prvoj sezoni nakon povratka u 1. ligu, ali ostaje dojam da smo uz malo više sreće i koncentracije mogli osvojiti neko od prva tri mjesta.

Prvaci Hrvatske za ovu godinu postali su juniori HAŠK Mladost sa 21 bodom ispred Podsuseda sa 17 i Caspera iz Zadra sa 16.

Naši juniori nastupili su u slijedećem sastavu:

1. Marijan Okroša (4/10)
2. Mario Feltan (7/11)
3. Nikola Greb (8/11)
4. Lovro Čupić (6/9)
5. Hrvoje Sinković (1/3)

 

 

tablica i rezultati      povratak na vrh

  5.4.2009.      
Mladen Palac prvak Hrvatske za 2008.

Od 6. do 9. travnja održao se u hotelu "Four points" u Zagrebu meč od četiri partije između Mladena Palca i Ivana Šarića.

Nakon diobe prvog mjesta na prvenstvu Hrvatske ovaj meč odlučio je tko će biti prvak Hrvatske za 2008. godinu. Već pobjedama u prve dvije partije Palac je osigurao naslov prvaka jer mu je zbog boljih dodatnih kriterija na prvenstvu bio dovoljan i neriješen rezultat u meču.

 

Rezultati:

Datum
Partija
Rezultat
6.4.
1. Šarić - Palac
0:1
7.4.
2. Palac - Šarić
1:0
8.4.
3. Šarić - Palac
0:1
9.4.
4. Palac - Šarić
1/2:1/2

Konačan rezultat u meču:

Palac - Šarić 3,5:0,5

povratak na vrh

  30.3.2009.      
Zagreb Open

Završen je međunarodni šahovski turnir Zagreb Open, koji se od 21. do 29. ožujka održavao u prostoru kongresne dvorane Globus na Zagrebačkom velesajmu. Natjecanje je prema rejtingu učesnika podijeljeno na A i B turnir.

Od naših igrača na A turniru nastupali su Robert Zelčić, Ivan Žaja i Robert Lončar. Zelčić Robert je osmi, Ivan Žaja deveti, a Robert Lončar devetnaesti.

Na A i B turniru je ukupno nastupilo preko 200 igrača. Turnir je uzorno organiziran, a kongresna dvorana pružila je optimalne uvjete za igru. Napokon se devet dana osjetio duh šahovske igre i druženja u Zagrebu, milijunskom gradu sa stoljetnom šahovskom tradicijom u kojem ne postoji prostor za igranje šaha.

tablica i rezultati     povratak na vrh

  29.1.2009.      
Palac podijelio 1. mjesto!

Na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske održanom u Rijeci od 16. do 29. siječnja 2009. naš velemajstor Mladen Palac podijelio je 1. mjesto s velikom nadom našeg šaha Ivanom Šarićem.

Sigurnom igrom uz tri pobjede i bez poraza Palac se kolo prije kraja sam našao na čelu. Pobjedom u posljednjem kolu sustigao ga je Ivan Šarić koji se istakao izvrsnim finišem (četiri pobjede u posljednja četiri kola). Prvaka Hrvatske za ovu godinu dobit ćemo nakon dodatnog meča ova dva igrača. Već i ovaj rezultat zapažen je uspjeh našeg igrača.

Drugi naš igrač Robert Zelčić podijelio je 7. - 10. mjesto. Igrao je borbeno kao i uvijek, tako da je uz Ivana Šarića i Marina Bosiočića ostvario najveći broj pobjeda na turniru, ali je doživio i prevelik broj poraza da bi ostvario bolji plasman.

rezultati i konačni poredak     povratak na vrh

  2.1.2009.      
Palac ponovo pobjednik

Mladen Palac, član ŠK Zagreb, pobijedio je drugu godinu zaredom na novogodišnjem brzopoteznom šahovskom turniru koji se održava u Zagrebu u čast prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića. Turnir je odigran u prostoru koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Na turniru je sudjelovalo 26 igrača, od čega 14 velemajstora. Nakon odigranih 25 kola pobijedio je Mladen Palac sa 19 osvojenih bodova.

rezultati     povratak na vrh

Preporučena rezolucija: 1024x768

Zagrebački
šahovski savezHrvatski
šahovski savezFIDE


Europska
šahovska unija