ŠK "Zagreb"
10000 Zagreb
Masarykova 22
Telefon:
(01) 3091 062
Mail:
sah.klub.zagreb@gmail.com

 

ARHIV VIJESTI 2010.
       
  10.12.2010.      
Zapažen nastup naših igrača i pobjeda Brune Pavčevića u Valpovu

Naši predstavnici ostvarili su solidne rezultate u kadetskoj, juniorskoj i ženskoj konkurenciji na turniru održanom u Valpovu od 3. do 5. prosinca.

Najveći uspjeh postigao je Bruno Pavčević pobjedivši na 7. kadetskom šahovskom turniru "Iovallium". Sigurnom igrom sa 5 pobjeda, uz dva remija i bez poraza, Bruno je zasluženo osvojio turnir. Bruno Erenda bio je 11., a Miljenko Muha 17.

Na 3. juniorskom šahovskom turniru "107" Josip Stočko osvojio je drugo mjesto, a na 13. ženskom šahovskom turniru "Čarobni prsten" u vrlo jakoj konkurenciji, uz sudjelovanje gotovo svih naših najjačih igračica ugodno je iznenadila Mirela Mikić Muha osvajanjem 10. mjesta.

kadeti         juniori        seniorke       povratak na vrh

  2.11.2010.      
Svjetsko prvenstvo mladih do 18 godina

U Grčkoj (Porto Carras, Halkidiki) je od 16. do 31. listopada održano Svjetsko prvenstvo za mlade do 18 godina. Prvenstvo se u muškoj i ženskoj konkurenciji igralo u kategorijama do 8, 10, 12, 14, 16 i 18 godina.

Hrvatsku je na prvenstvu predstavljalo 15 igrača, od čega dvoje iz našeg kluba - Magdalena Muha u konkurenciji djevojčica do 8 godina i Bruno Pavčević u konkurenciji dječaka do 12 godina.

Naši igrači opravdali su očekivanja. I Magdalena i Bruno osvojili su 50% bodova (5,5/11) i plasirali se u sredini ljestvice. I hrvatski predsavnici u cjelini solidno su prošli na ovom prvenstvu, a posebno valja pohvalitii igru, rezultat i plasman Tajane Turk, članice ŠK Ivan Dvoržak, Rovišće-Zrinski Topolovac, koja je u konkurenciji djevojčica do 14 godina osvojila 11. mjesto sa ostvarenih 7,5 bodova iz 11 partija.   

stranica prvenstva       rezultati       povratak na vrh

  15.10.2010.      
Magdalena Muha 2. na Prvenstvu Hrvatske do 8 godina

U Zadru je 9. i 10. listopada održano Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za dječake i djevojčice do 8 godina starosti. Nastupilo je 14 dječaka i 7 djevojčica.

U ženskoj konkurenciji nastupila je naša članica Magdalena Muha i postigla zapažen uspjeh osvajanjem drugog mjesta. Ženski turnir igrao se po Bergerovom sustavu, a Magdalena je ostvarila pet pobjeda uz samo jedan poraz. Savladala ju je jedino pobjednica turnira, Dorotea Žuteg iz ŠK Goran, Vrbovsko. Dorotea i Magdalena sakupile su po pet bodova, ali je zbog boljih dodatnih kriterija Dorotea osvojila prvo mjesto.

rezultati        povratak na vrh

  20.9.2010.      
3. otvoreno kadetsko i juniorsko prvenstvo Zagreba

      

Zagrebački šahovski savez i Osnovna škola Braće Radić organizirali su, uz podršku ŠK Zagreb 3. otvoreno kadetsko i juniorsko prvenstvo Zagreba. Turnir je igran u tri grupe: do 11, 15 i 19 godina.

    I ove godine okupilo se stotinjak igrača iz Rijeke, Slavonskog Broda, Đakova, Požege, Zrinskog Topolovca i mnogih drugih mjesta od Primorja do Slavonije. Turnir je otvorio predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza Filip Kovačević, a nagrade najuspješnijim natjecateljima uručila je tajnica saveza Vlasta Maček.   

Najbolji mladi šahisti po skupinama bili su:

- do 11 godina: Teo Tomulić, ŠK Junior, Rijeka
- do 15 godina: Mislav Monjac, ŠK Rijeka, Rijeka
- do 19 godina: Janko Havaš, HAŠK Mladost, Zagreb

 

Više fotografija i podataka o turniru možete naći na slijedećem linku:       

http://www.os-brace-radic-zg.skole.hr/dogadjanja/sah

rezultati do 11 god.    rezultati do 15 god.    rezultati do 19 god.    raspis turnira       povratak na vrh

  15.9.2010.      
Šahisti šesti na 1. ligi

  Od 3. do 13. rujna odigrana je 1. šahovska liga za seniore. Šestu godinu zaredom šibenski hotelski kompleks Solaris bio je domaćin ovog prestižnog momčadskog natjecanja.

ŠK Zagreb je u konkurenciji 10 momčadi osvojio šesto mjesto. Slabija forma prve ploče, Sergeja Tiviakova, i neprodorna igra cijele momčadi udaljili su naše igrače od željene borbe za jedno od prva tri mjesta

      Ove godine u vrhu su se našli riječki sastavi - Liburnija je postala prvak, države, a odmh iza nje plasirala se momčad Rijeke, Treće mjesto osvojio je Đuro Đaković - Holding iz Slavonskog Broda.
               

 

        Naši igrači postigli su slijedeće rezultate:

        Sergey Tiviakov - 3/9
        Evgeny Postny - 5/9
        Mladen Palac - 5/9
        Goran Dizdar - 4,5/9
        Robert Zelčić - 5/9
        Robert Lončar - 4,5/9

 

                      Mladen Palac

Konačni poredak:

  1. ŠK "Liburnija", Rijeka 16 bodova (34)
  2. ŠK "Rijeka" 14 bodova (33)
  3. ŠK "Đuro Đaković Holding", Slavonski Brod 13 bodova (31,5)
  4. GŠK "Mravince Dalmacijacement" 12 bodova (31)
  5. HAŠK "Mladost", Zagreb 9 bodova (29)
  6. ŠK "Zagreb" 9 bodova (27)
  7. ŠK "ETF - Osijek" 8 bodova (29)
  8. ŠK "Junior", Rijeka 5 bodova (21,5)
  9. ŠK "Grgin Dol", Požega 4 boda (21)
10. ŠK "Đakovo" 0 bodova (13)

Iz lige su ispali - ŠK "Grgin Dol", Požega i ŠK "Đakovo".

tablica i rezultati naših igrača       detaljni rezultati       povratak na vrh

  1.9.2010.      
Seniorke 5. u 2. ženskoj ligi

   

U Topuskom je od 26. do 29. kolovoza odigrana sjeverna skupina 2. lige za seniorke. Nastupilo je osam ekipa - jedna manje nego prethodne tri godine, pa je natjecanje ovaj puta odigrano po Bergerovom sustavu. Takav sustav osigurao je potpuno realan i pravedan konačni poredak.

Naše šahistice u sastavu Rajka Smokvina - Korbar, Mirela Mikić Muha, Katarina Cvijanović, Dina Daud i Katarina Varga zauzele su 5. mjesto.

Uvjerljive pobjednice natjecanja i povratnice u I. žensku šahovsku ligu su igračice Ivana Dvoržaka iz Rovišća - Zrinski Topolovac. Uz njih zadovoljavajuću igru pružile su i ekipe Dame iz Đakova i zagrebačkog Podsuseda koje su osvojile drugo i treće mjesto. Kako je kvaliteta prikazane igre na ovogodišnjoj ligi bila na zabrinjavajuće niskoj razini, nameće se pitanje što treba učiniti kako bi se osnažio ženski šah u Hrvatskoj. U tom svijetlu i rezultat naše ekipe ne možemo smatrati uspjehom.

Konačni poredak: 1. ŠK Ivan Dvoržak (Rovišće - Zrinski Topolovac) 14 bodova, 2. ŠK Dama (Đakovo) 12 bodova, 3. ŠK Podsused 9 bodova, 4. ŠK Caissa (Vukovar) 8 bodova, 5. ŠK Zagreb 5 bodova, 6. ŠK Mladost (Petrinja) 5 bodova, 7. ŠK Turopolec (Velika Gorica) 3 boda, 8. ŠK Posavac - Festung (Ruščica) 0 bodova.

      

Katarina Cvijanović i Dina Daud

tablica i rezultati naših igračica       povratak na vrh

  2.8.2010.      
Jusup i Stočko 4. i 5. na Juniorskom prvenstvu Hrvatske

Naši juniori ostvarili su solidan plasman na juniorskom prvenstvu Hrvatske, održanom na Bjelolasici od 24. do 31. srpnja. Zapažen je plasman Mateja Jusupa i Josipa Stočka koji su osvojili 4. i 5. mjesto u kategoriji juniora do 19 godina.

DO 17 GODINA    
  Lovro Čupić 9. mjesto
  Nikola Greb 11. mjesto
     
DO 19 GODINA    
  Matej Jusup 4. mjesto
  Josip Stočko 5. mjesto
Matej Jusup i Josip Stočko       

rezultati prvenstva       povratak na vrh

  5.7.2010.      
Prosječni rezultati na Prvenstvu Hrvatske za kadete

Od 27. lipnja do 3. srpnja održano je u Šibeniku Kadetsko pojedinačno prvenstvo Hrvatske u kategorijama do 9, 11, 13 i 15 godina. Naši predstavnici ostvarili su slijedeće rezultate:

KADETKINJE      
  - do 9 godina: Magdalena Muha 7. mjesto
       
KADETI      
  - do 11 godina: Miljenko Muha 10. mjesto
    Bruno Erenda 22. mjesto
    Mihael Grmovšek 27. mjesto
       
  - do 13 godina: Bruno Pavčević 16. mjesto

 

Miljenko Muha - najuspješniji kadet ŠK Zagreb na Prvenstvu Hrvatske

rezultati prvenstva       povratak na vrh

  28.6.2010.      
Zelčić osvojio Pulu

Nakon turnira u Zadru i Bošnjacima, Robert Zelčić slavio je i na trećem otvorenom turniru u Hrvatskoj u posljednjih pola godine - Pula Openu 2010, održanom od 19. do 26. lipnja u hotelu Histria.

Na turniru je nastupilo 287 šahista. Robert je prvo mjesto osvojio sa 7,5 bodova, uz 6 pobjeda i tri remija, ispred Ognjena Jovanića i Siniše Dražića.

Kako je ovaj turnir jedan od četiri kvalifikacijska turnira za Pojedinačno prvenstvo Hrvatske, prvim mjestom na ovom turniru naš igrač je osigurao i nastup na prvenstvu Hrvatske. 

turnirski rezultati       povratak na vrh

  24.5.2010.      
Zagreb osmi u kupu

Kup Republike Hrvatske za šahiste već je po tradiciji održan u turističkom naselju Solaris u Šibeniku od 18. do 23. svibnja. Sudjelovalo je 29 momčadi u glavnoj skupini, a niti ove godine nije uspjelo oživljavanje festivalske grupe - privukla je samo osma sastava. U odnosu na dosodašnja kup natjecanja dodano je jedno kolo; igralo se šest, a ne pet kola, kako bi konačni plasman bio realniji.

U kupu smo svjedočili izjednačenoj borbi u kojoj je najmanje sedam ekipa gajilo nadu u osvajanje trofeja. Kup je pripao HAŠK Mladosti koja je ostvarila deset meč bodova koliko je sakupila i drugoplasirana Liburnija iz Rijeke. Treći je sa 9 meč bodova ŠK Đuro Đaković - Holding iz Slavonskog Broda.

Naši igrači nisu uspjeli ostvariti željeni plasman - zauzeli su osmo mjesto. U šest kola Zagreb je zabilježio četiri pobjede (ŠK Vukovar '91, ŠK Stridon, Štrigova, ŠK ETF-Osijek i ŠK Đakovo) uz dva poraza (ŠK Đuro Đaković - Holding, Slavonski Brod i ŠK Liburnija, Rijeka).

Za Zagreb su nastupili Mladen Palac, Evgeny Postny, Goran Dizdar i Robert Zelčić.           

tablica i rezultati       povratak na vrh

  17.5.2010.      
Kadeti uspješni na prvenstvu grada

   

U subotu i nedjelju 14. i 15. svibnja održana su pojedinačna kadetska prvenstva Zagreba. Naši su kadeti ostvarili vrlo dobre plasmane. Imamo dva pobjednika: Magdalena Muha u konkurenciji djevojčica do 9 godina i Bruno Pavčević u konkurenciji dječaka do 13 godina. Medaljama su se okitili i Miljenko Muha i Bruno Erenda - drugi i treći u konkurenciji do 11 godina.

           

rezultati prvenstva       povratak na vrh

  10.5.2010.      
Kadeti sedmi na 1. kadetskoj ligi - centar

Kadeti ŠK Zagreb osvojili su 7. mjesto u 1. kadetskoj ligi - centar. Time je ostvaren glavni ovogodišnji cilj s obzirom na smjenu generacija u kadetskoj ekipi - opstanak u ligi.

Za našu ekipu nastupali su: Antun Meglić, Kristijan Štefanec, Bruno Pavčević, Mihael Grmovšek, Miljenko Muha i Bruno Erenda.

Pobjednici lige su šahisti ŠK Ivan Dvoržak, Rovišće - Zrinski Topolovac sa 16 bodova, ispred Podravke iz Koprivnice s 15 i Podsuseda iz Zagreba s 14. Četvrti i peti su ŠK Vrbovec i ŠD Sisak. Tih pet ekipa steklo je pravo nastupa na finalnom turniru.

rezultati lige        povratak na vrh

  12.4.2010.      
Bruno Pavčević pobjednik Varaždinskih Toplica

Naš kadet Bruno Pavčević osvojio je 3. otvoreno kadetsko prvenstvo Varaždinske županije.

Ovo sve popularnije natjecanje održano je u Varaždinskim Toplicama od 9. do 11. travnja. Igrano je sedam kola uz sudjelovanje 62 kadeta, a turnir je rejtingiran za nacionalnu rejting listu. Ove godine kadeti i juniori borili su se na trećem izdanju vrlo dobro prihvaćenog turnira za koji svi učesnici pronalaze riječi hvale.

Bruno je osvojio turnir bez poraza, uz pet pobjeda i dva remija, pokazavši svojom igrom kako ozbiljno kuca i na vrata naše juniorske momčadi. Na turniru je nastupilo još troje naših kadeta - Bruno Erenda, Miljenko Muha i Magdalena Muha.

Konačni poredak na vrhu ljestvice: 1. Bruno Pavčević - 6 bodova, 2. Marin Mužina - 5,5 bodova, 3. Marko Sokač - 5 bodova, 4. Emanuel Hladnić - 5 bodova, 5. Leon Livaić - 5 bodova, 6. Teo Tomulić 5 bodova, itd.

turnirska tablica       fotografije s turnira       povratak na vrh

  11.4.2010.      
Juniori sedmi na 1. juniorskoj ligi

Od 5. do 11. travnja održano je u Svetom Filipu i Jakovu 19. ekipno državno prvenstvo - I. hrvatska šahovska liga za juniore. Igrano je 11 kola po Bergerovom sustavu uz tempo igre od 90 minuta za partiju i 30 sekundi po svakom odigranom potezu. Sudjelovao je neparan broj momčadi (jedanaest) jer je ŠK A1 iz Splita odustao od natjecanja.

Naši juniori na ovom natjecanju nisu ispunili očekivanja. Željena borba za neko od odličja pretvorila se u grčevitu bitku za opstanak u ligi. I igra i rezultat bili su daleko ispod naših očekivanja. Istina je da je slika nešto povoljnija ako se umjesto meč bodova gledaju pojedinačni bodovi (osvojili smo preko 50% bodova), ali činjenica da smo se spašavali sa ruba ponora dovoljno govori sama za sebe.

Prvaci Hrvatske za ovu godinu postali su juniori Liburnije iz Rijeke sa 19 bodova ispred Podsuseda sa 16 i Podravke iz Koprivnice sa 14.

Naši juniori nastupili su u slijedećem sastavu:

1. Josip Stočko (4/10)
2. Matej Jusup (5,5/10)
3. Nikola Greb (6/10)
4. Lovro Čupić (5,5/10)

Rezerva je bio Hrvoje Sinković.

 

 

tablica i rezultati       povratak na vrh

  25.3.2010.      
Finalni brzopotezni turnir Rubinić

  HRVOJE STEVIĆ POBJEDNIK FINALNOG TURNIRA

Nakon šest kvalifikacijskih turnira 26. ožujka 2010. održan je finalni turnir ciklusa brzopoteznih turnira u organizaciji ŠK Zagreb i Drvne industrije Rubinić. Finalni turnir se, kao i svi kvalifikacijski, odvijao u prostorijama Zagrebačkog šahovskog saveza i ŠK Zagreba u Metalčevoj 15.

Nastupilo je dvadesetero igrača, odigravši 19 kola po Bergerovom sustavu. Pobijedio je sa uvjerljivom prednošću od dva boda velemejstor Hrvoje Stević.

Poredak na turniru je slijedeći:

1. Hrvoje Stević 16,5 bodova, 2. Milan Mrđa 14,5 bodova, 3. Branko Vujaković 14,5 bodova, 4. Dean Zečević 13,5 bodova, 5. Goran Đurović 13 bodova, 6. Željko Pavičić 13 bodova,
7. Branko Rogulj 13 bodova, 8. Dubravko Šlogar 12,5 bodova, itd.

Detaljnije rezultate možete vidjeti ovdje      povratak na vrh

  14.1.2010.      
Zelčić prvi i u Bošnjacima

Nakon osvajanja turnira u Zadru prije nepunih mjesec dana, velemajstor Robert Zelčić pobijedio je i na 15. međunarodnom otvorenom šahovskom turniru "Open Bošnjaci 2010", održanom od 3. do 9. siječnja.

Sa osvojenih 7,5 bodova ostvarenih uz šest pobjeda i tri remija Robert je osvojio prvo mjesto ispred Željka Boguta sa 7,5, te Ante Šarića sa 7 bodova.

rezultati turnira        povratak na vrh

  2.1.2010.      
Memorijal Mije Udovčića 2010.

Tradicionalni brzopotezni memorijalni turnir prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića održan je 2. siječnja, po prvi puta u novom klupskom prostoru. Bilo je to 47. izdanje ovog turnira duge tradicije.

Na turniru je sudjelovalo 28 igrača, od čega 13 velemajstora. Pobijedio je Hrvoje Stević sa 21,5 bodom ispred Zorana Jovanovića sa 19,5 i Georga Mohra sa 18. Od igrača ŠK Zagreb istakao se međunarodni majstor Robert Lončar osvajanjem četvrtog mjesta.

rezultati turnira        povratak na vrh

Preporučena rezolucija: 1024x768

Rezultati mjesečnih brzopoteznih turnira


Zagrebački
šahovski savezHrvatski
šahovski savezFIDE


Europska
šahovska unija