ŠK "Zagreb"
10000 Zagreb
Masarykova 22
Telefon:
(01) 3091 062
Mail:
sah.klub.zagreb@gmail.com

 

ARHIV VIJESTI 2011.
       
  31.12.2011.      
Kadeti 7. u finalu Hrvatske kadetske lige

Na finalu Hrvatske kadetske lige za 2011. godinu, održanom u Topuskom od 26. do 30. prosinca 2011., naši su kadeti zauzeli sedmo mjesto. U oslabljenom sastavu bez Brune Erende i Mihaela Grmovšeka nije se moglo učiniti puno više. Već samim plasmanom u finalno natjecanje naši su kadeti ostvarili zapažen uspjeh i premašili naša očekivanja.

Za ŠK Zagreb nastupli su Bruno Pavčević, Miljenko i Magdalena Muha, te Robert Šimić.

Uvjerljivu pobjedu odnijela je ekipa Liburnije iz Rijeke sa 14 meč bodova, ispred Konaka iz Novog Virja sa 11 i Caspera iz Zadra sa 9 bodova.

tablica i rezultati      povratak na vrh

  18.11.2011.      
Tihana 2. na Prvenstvu Hrvatske

U Topuskom je od 8. do 9.10. održano Prvenstvo Hrvatske za kadetkiinje i kadete do 8 godina.
Naša predstavnica Tihana Erenda osvojila je drugo mjesto u konkurenciji kadetkinja. Tihana je završila natjecanje bez poraza, ostvarivši pet pobjeda uz tri remija. Osvojila je isti broj bodova kao i pobjednica Petra Randić, a prvo mjesto joj je izmaklo tek po četvrtom dodatnom kriteriju (imala je manji broj pobjeda od prvoplasirane).

Konačni poredak: 1. Petra Randić (ŠK Mladost, Petrinja) 6,5 bodova, 2. Tihana Erenda (ŠK Zagreb) 6,5 bodova, 3. Noemi Bedić (ŠK Casper, Zadar) 5,5 bodova, itd.

Gledajući samo konkurenciju do 7 godina (godište 2004. i mlađe) Tihana Erenda je osvojila 1. mjesto i stekla pravo nastupa na Svjetskom kadetskom prvenstvu u uzrastu do 8 godina slijedeće godine.

rezultati      povratak na vrh

  31.10.2011.      
Plasman u finale kadetske lige !

Naši mladi igrači postigli su zapažen i pomalo neočekivan uspjeh u upravo završenoj kadetskoj šahovskoj ligi Centar. Osvajanjem trećeg mjesta zaslužili su naše čestitke jer su se plasirali u finale kadetske lige na kojem će koncem prosinca nastupiti najbolje hrvatske kadetske ekipe iz sve četiri regije (Centar, Istok, Zapad i Jug).

Za ŠK Zagreb nastupli su Bruno Pavčević, Miljenko Muha, Bruno Erenda, Mihael Grmovšek i Magdalena Muha. Svi naši igrači opravdali su očekivanja, a posebno se istakao Miljenko Muha koji je, gledano prema broju osvojenih bodova, bio najbolja druga ploča na natjecanju.


Miljenko Muha, Magdalena Muha, Bruno Pavčević i Bruno Erenda


Naši kadeti ostvarili su slijedeće rezultate:

        Bruno Pavčević - 5,5/9
        Miljenko Muha - 7/9
        Bruno Erenda - 6/9
        Mihael Grmovšek - 1/2
        Magdalena Muha- 3/7


U A grupi nastupilo je deset ekipa, u devet kola od 1.10. do 29.10. 2011. Liga je održana u pet krugova subotom, a domaćini su bili Dugo Selo, Rovišće, Krapina, Đurđevac i Topusko.

Konačni poredak je slijedeći:
1. ŠŠK Konaki, Novo Virje 18 bodova, 2. ŠK Podsused 15 bodova, 3. ŠK Zagreb 12 bodova, 4. ŠK Ban Jelačić, Zaprešić 12 bodova, 5. PIK Vrbovec 10 bodova, 6. ŠK ivan Dvoržak 8 bodova, 7. ŠD Sisak 6 bodova, 8. ŠK Križevci 5 bodova, 9. ŠK Prigorje, Markuševac 2 boda i 10. ŠŠK Podravka, Koprivnica 2 boda.

tablica i rezultati      povratak na vrh

  15.10.2011.      
Uspjeh šahovskih amatera!

Naši su šahisti nastupili u šibenskom Solarisu na 1. hrvatskoj šahovskoj seniorskoj ligi. U oštroj konkurenciji prekaljenih profesionalaca iz raznih dijelova Hrvatske i svijeta osvajanjem drugog mjesta ostvarili smo izvanredan uspjeh.

             

              Meč s Bibinjem, u prvom planu Branko Rogulj        Kapetan naše amaterske ekipe                                                                                                     Mladen Palac s peharom

Riječka Liburnija je obranila prošlogodišnji naslov, a u dramatičnoj završnici treće mjesto pripalo je Rijeci.

U ekipi Zagreba više je igrača ostvarilo upečatljiv rezultat. Odlični su bili Robert Zelčić na četvrtoj ploči (7,5 bodova iz 9 partija) i Evgeny Postny na trećoj (7/9), te Sergey Fedorchuk na prvoj (5,5/9). Sva trojica završila su turnir bez ijednog poraza. U svom prvom nastupu na ligi za ŠK Zagreb naš novi član Branko Rogulj pružio je veliki doprinos uspjehu ekipe osvojivši šest bodova na šestoj ploči.

Mladen Palac i naš novi član Marin Ćosić raduju se uspjehu, zajedno s predsjednikom kluba Krešimirom Sertićem i predsjednikom ZŠS-a i pričuvnim članom ekipe Nenadom Škaretom

Konačni poredak:

  1. ŠK "Liburnija", Rijeka 15 bodova (35,5)
  2. ŠK "Zagreb" 13 bodova (34,5)
  3. ŠK "Rijeka" 13 bodova (32,5)
  4. HAŠK "Mladost", Zagreb 12 bodova (32,0)
  5. ŠK "ETF - Osijek" 12 bodova (30)
  6. GŠK "Mravince Dalmacijacement" 11 bodova (30)
  7. ŠK "Đuro Đaković Holding", Slavonski Brod 7 bodova (25)
  8. ŠK "Goran", Bibinje 4 boda (22)
  9. ŠK "Varaždin" 3 boda (20,5)
10. ŠK "Junior", Rijeka 0 bodova (8)        

rezultati (Chess Results)        rezultati (Crochess)        rezultati naših igrača      povratak na vrh

  04.09.2011.      
Zapažen nastup šahistica na 2. ligi

Sjeverna skupina 2. lige za seniorke održana je ove godine u Vinkovcima od 26. do 28. kolovoza. Nastupilo je svega šest ekipa. Naše šahistice zauzele su 4. mjesto i time ponovile nabolji rezultat ženske ekipe, ostvaren 2008. u Podgariću. Ovaj povijesni uspjeh ostvarili smo u sastavu: Rajka Smokvina - Korbar, Katarina Cvijanović, Dina Daud i Katarina Varga.

Stabilna Rajka na prvoj ploči doživjela je samo jedan poraz, a igrom je zaslužila i bolji rezultat od ostvarenog. Na drugoj ploči Dina je igrala s protivnicama čiji je prosječni rejting viši nego na prvoj ploči. Nekoliko previda spriječilo ju je da svojom maštovitom igrom osvoji veći broj bodova. Na trećoj ploči Katarina Cvijanović se, unatoč pozicionom stilu, sa tri pobjede prometnula u našu najprodorniju igračicu, a na četvrtoj je Katarina Varga čvrstom igrom opravdala očekivanja.

Očito je da bi naša ekipa, uz nešto bolju tjelesnu pripremu i uz organizirani rad na izučavanju šahovske teorije, bila jedan od favorita ovog natjecanja.

Plasman u prvu ligu izborila je ekipa Mladosti iz Petrinje, pobijedivši ispred Caisse iz Vukovara i Dame iz Đakova.

Konačni poredak: 1. ŠK Mladost (Petrinja) 9 bodova, 2. Caissa (Vukovar) 8 bodova, 3. Dama (Đakovo) 6 bodova, 4. Zagreb 3 boda, 5. Donji Miholjac 3 boda, 6. Ericsson - Nikola Tesla (Zagreb) 1 bod.          

rezultati (Chess Results)   rezultati (Crochess)   rezultati naših igračica      povratak na vrh

  10.08.2011.      
Magdalena i Miljenko pobjednici Sportskih igara mladih 

Naši kadeti Magdalena i Miljenko Muha osvojili su prva mjesta u svojim kategorijama (do 2000. godišta) na finalu Sportskih igara mladih u šahu, održanom 2. kolovoza u Splitu.

Rezultati:

Žene 2000. god.
1.MUHA MAGDALENA - REGIJA Zagreb;Zagreb
2.SARDELIĆ MARINA - Regija JUG; Blato na otoku Korčuli
3.KOKŠA ANA - Regija ISTOK; Molve

Muški 2000. god.
1.MUHA MILJENKO - Regija Zagreb; Zagreb
2.OMEROVIĆ LEON - Regija Jug, Tribunj
3.MATANOVIĆ ANTO - Regija Istok; Slavonski Brod

povratak na vrh

  30.06.2011.      
Otvoren novi šahovski prostor

U Masarykovoj 22 svečano je otvoren novi klupski prostor.

Susretljivošću gradske uprave osiguran je prostor u središtu grada u kojem su, pod okriljem Zagrebačkog šahovskog saveza, svoj dom našli šahovski klubovi Zagreb i Mladost. Naravno, prostor je na raspolaganju svim ljubiteljima šaha u gradu.

Svečano otvorenje održano je u četvrtak, 16. lipnja. Prostorije je otvorio gradonačelnik Milan Bandić u društvu starog i novog predsjednika Zagrebačkog šahovskog saveza, Filipa Kovačevića i Nenada Škareta.

     

     

povratak na vrh

  16.06.2011.      
Simultanka na Cvjetnom trgu

Na Cvjetnom trgu održana je 14.lipnja tradicionalna simultanka povodom Svjetskog dana darivatelja krvi. Svake godine na taj dan darivatelji krvi imaju priliku zaigrati protiv jednog od naših vrhunskih igrača.

Ove godine simultanku na 22 ploče protiv darivatelja odigrao je naš član, velemajstor Mladen Palac, kojem je ovo već četvrti nastup na ovoj lijepoj priredbi. Rezultat je, naravno, bio u drugom planu. Kao i svake godine, ovo ugodno druženje poslužilo je popularizaciji šaha i humanog čina darivanja krvi.

     

povratak na vrh

23.05.2011.
Zagreb treći u Kupu

Na finalnom natjecanju Kupa Republike Hrvatske za šahiste naša momčad osvojila je solidno treće mjesto. Kup je pripao HAŠK Mladosti koja je ostvarila jedanaest meč bodova ispred Liburnije iz Rijeke sa devet meč bodova.

Naši igrači ostvarili su u šest kola tri pobjede (Ilok, Stridon iz Štrigove i Liburnija) uz dva neriješena rezultata (Mravince i Đuro Đaković iz Slavonskog Broda) i poraz od Mladosti. ijeka).

Za Zagreb su nastupili Mladen Palac, Robert Zelčić, Branko Rogulj i Robert Lončar.

Mladen Palac
sa osvojenim peharom

stranica Kupa      povratak na vrh

02.05.2011.
Zagreb četvrti na juniorskoj ligi

Naši juniori u sastavu Lovro Čupić, Josip Stočko, Matej Jusup, Nikola Greb i Bruno Pavčević osvojili su četvrto mjesto na 1. juniorskoj ligi održanoj u Sv. Filipu i Jakovu od 25. travnja do 1. svibnja.

Nakon startnih uspjeha i pobjede nad Liburnijom bili smo u igri za jedno od prva tri mjesta sve do pretposljednjeg dana, kada smo doživjeli dva teška poraza od Podsuseda i Mladosti. O poretku na vrhu odlučivali su dodatni kriteriji, jer su tri prvoplasirane ekipe sakupile jednak broj bodova. Konačni poredak na prvenstvu: 1. Liburnija, Rijeka 19, 2. Podsused 19, 3. HAŠK Mladost 19, 4. Zagreb 17 bodova, itd.

<stranica prvenstva       povratak na vrh

30.01.2011.
Palac treći, a Zelčić četvrti na Prvenstvu Hrvatske

Na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u šahu, održanom u Mariji Bistrici od 17. do 27. siječnja, nastupila su trojica naših igrača: Mladen Palac, Robert Zelčić i Goran Dizdar.

Pobjednik uzorno organiziranog prvenstva zasluženo je postao Ante Brkić nakon izjednačene utrke sa Ivanom Šarićem. Naši predstavnici Mladen Palac i Robert Zelčić potvrdili su visoku klasu osvajanjem trećeg i četvrtog mjesta, dok Gorana Dizdara na ovom turniru nije išlo.

Konačni poredak na prvenstvu: 1. Ante Brkić 8,5 bodova, 2. Ivan Šarić 8 bodova, 3. Mladen Palac 6,5 bodova, 4. Robert Zelčić 6 bodova, 5. Hrvoje Stević 6 bodova, itd.

stranica prvenstva       rezultati       povratak na vrh

15.01.2011.
Otvoreno kadetsko prvenstvo Osječko - baranjske županije

U Đakovu je od 7. do 9. siječnja održano Otvoreno kadetsko prvenstvo Osječko - baranjske županije.

Nastupili su i naši kadeti.
Među mlađim kadetima Magdalena Muha osvojila je drugo, a Miljenko Muha deveto mjesto u konkurenciji 42 šahista.

U kategoriji starijih kadeta Bruno Pavčević bio je treći, a Bruno Erenda peti uz učešće 34 igrača.

 


rezultati turnira       povratak na vrh

03.01.2011.
Memorijal Mije Udovčića 2011.

I 2011. godina započela je, u šahovskom smislu, tradicionalnim brzopoteznim turnirom u čast prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića. Četrdeset i osmi Memorijal održan je 2. siječnja, u šahovskom prostoru u Metalčevoj 15.

Turnir je ove godine okupio cjelokupnu hrvatsku elitu. Sudjelovalo je trideset igrača, a pobijedio je Zoran Jovanović sa 23,5 boda ispred Ognjena Cvitana sa 23 i Ante Brkića sa 22. Od igrača ŠK Zagreb najbolji plasman ostvario je Mladen Palac osvajanjem petog mjesta.

rezultati turnira       povratak na vrh

Preporučena rezolucija: 1024x768

Zagrebački
šahovski savezHrvatski
šahovski savezFIDE


Europska
šahovska unija