ŠK "Zagreb"
10000 Zagreb
Masarykova 22
Telefon:
(01) 3091 062
Mail:
sah.klub.zagreb@gmail.com

 


Nastupi ŠK Zagreb na momčadskim natjecanjima

 

Zagreb peti u Kupu svibanj 2012.

U sklopu 21. međunarodnog ekipnog šahovskog festivala Hrvatskog šahovskog saveza naša momčad nastupila je na finalnom natjecanju Kupa Republike Hrvatske za šahiste i zauzela peto mjesto. Kup je treću godinu za redom osvojio HAŠK Mladost, ispred Mravince-Cemexa i Dubrovnika. Naši igrači nastupili su u sastavu: Mladen Palac, Robert Zelčić, Branko Rogulj i Robert Lončar.

stranica kupa        povratak na naslovnu stranicu

Šesto mjesto na I. juniorskoj ligi travanj 2012.

Naš pomlađena juniorska momčad u sastavu Matej Jusup, Lovro Čupić, Nikola Greb, Bruno Pavčević, Miljenko Muha i Bruno Erenda osvojili su šesto mjesto na 1. juniorskoj ligi održanoj u Topuskom od 31. ožujka do 6. travnja. Time su i premašili zacrtani cilj, a on je ove sezone bio opstanak u 1. ligi.

Nastupom naše momčadi, sastavljene dobrim dijelom od kadeta, možemo biti vrlo zadovoljni. Već do slijedeće godine naši će mladi igrači steći dosta iskustva i stasati u ekipu koja će se moći boriti za vrh.

 

      Naši igrači ostvarili
      su slijedeće rezultate:

        Matej Jusup - 1/2
        Lovro Čupić - 7,5/10
        Nikola Greb - 4/8
        Bruno Pavčević - 4/9
        Miljenko Muha- 4/9
        Bruno Erenda- 1,5/2


 

Lovro Čupić nagrađen je kao najbolja druga ploča, a Miljenko Muha kao treća prva pričuva na turniru. Čestitamo!

       

Juniorski momčadski prvaci Hrvatske postali su igrači HAŠK Maladosti iz Zagreba. Pokazali su najviše, pobijedili su u svim mečevima izuzev poraza od Caspera iz Zadra.
(I taj jedini poraz nije rezultat bolje igre Zadrana već "domišljate" kompozicije osnovnog sastava u kojem prva ploča Caspera ima 550 bodova niži rejting od druge. Treba napomenuti kako zasluga za ovakav "sportski" pristup sastavljanju momčadi manjim dijelom pripada klubovima, a većim Hrvatskom šahovskom savezu, koji je ukidanjem pravila "100 bodova" omogućio kapetanima i voditeljima ekipa iskazivanje raskošnog sportsko-pedagoškog talenta u vođenju momčadi. Ipak, izgleda da je ovakav pristup ekipnom šahu i Bogu dosadio jer nijedan od tri sastava koji su kalkulirali s postavom nije na ovom natjecanju ostvario željeni rezultat: Casper nije prvi, Podsused je četvrti, a Sveti Vid, Privlaka je ispao iz lige.)

Konačni poredak bio je slijedeći: 1. HAŠK Mladost, Zagreb 18, 2. Casper, Zadar 17, 3. Liburnija, Rijeka 16 bodova, itd.

stranica prvenstva        povratak na naslovnu stranicu       povratak na vrh

Nastup u finalu kadetske lige prosinac 2011.


Na finalu Hrvatske kadetske lige za 2011. godinu, održanom u Topuskom od 26. do 30. prosinca 2011., naši su kadeti zauzeli sedmo mjesto. U oslabljenom sastavu bez Brune Erende i Mihaela Grmovšeka nije se moglo učiniti puno više. Već samim plasmanom u finalno natjecanje naši su kadeti ostvarili zapažen uspjeh i premašili naša očekivanja.

Za ŠK Zagreb nastupli su Bruno Pavčević, Miljenko i Magdalena Muha, te Robert Šimić.

Uvjerljivu pobjedu odnijela je ekipa Liburnije iz Rijeke sa 14 meč bodova, ispred Konaka iz Novog Virja sa 11 i Caspera iz Zadra sa 9 bodova.

tablica i rezultati        povratak na naslovnu stranicu       povratak na vrh

Plasman u finale kadetske lige ! listopad 2011.

Naši mladi igrači postigli su zapažen i pomalo neočekivan uspjeh u upravo završenoj kadetskoj šahovskoj ligi Centar. Osvajanjem trećeg mjesta zaslužili su naše čestitke jer su se plasirali u finale kadetske lige na kojem će koncem prosinca nastupiti najbolje hrvatske kadetske ekipe iz sve četiri regije (Centar, Istok, Zapad i Jug).

Za ŠK Zagreb nastupli su Bruno Pavčević, Miljenko Muha, Bruno Erenda, Mihael Grmovšek i Magdalena Muha. Svi naši igrači opravdali su očekivanja, a posebno se istakao Miljenko Muha koji je, gledano prema broju osvojenih bodova, bio najbolja druga ploča na natjecanju.


Miljenko Muha, Magdalena Muha, Bruno Pavčević i Bruno Erenda


Naši kadeti ostvarili su slijedeće rezultate:

        Bruno Pavčević - 5,5/9
        Miljenko Muha - 7/9
        Bruno Erenda - 6/9
        Mihael Grmovšek - 1/2
        Magdalena Muha- 3/7


U A grupi nastupilo je deset ekipa, u devet kola od 1.10. do 29.10. 2011. Liga je održana u pet krugova subotom, a domaćini su bili Dugo Selo, Rovišće, Krapina, Đurđevac i Topusko.

Konačni poredak je slijedeći:
1. ŠŠK Konaki, Novo Virje 18 bodova, 2. ŠK Podsused 15 bodova, 3. ŠK Zagreb 12 bodova, 4. ŠK Ban Jelačić, Zaprešić 12 bodova, 5. PIK Vrbovec 10 bodova, 6. ŠK ivan Dvoržak 8 bodova, 7. ŠD Sisak 6 bodova, 8. ŠK Križevci 5 bodova, 9. ŠK Prigorje, Markuševac 2 boda i 10. ŠŠK Podravka, Koprivnica 2 boda.

tablica i rezultati        povratak na naslovnu stranicu       povratak na vrh

         
Uspjeh šahovskih amatera! listopad 2011.

Naši su šahisti nastupili u šibenskom Solarisu na 1. hrvatskoj šahovskoj seniorskoj ligi. U oštroj konkurenciji prekaljenih profesionalaca iz raznih dijelova Hrvatske i svijeta osvajanjem drugog mjesta ostvarili smo izvanredan uspjeh.

             

              Meč s Bibinjem, u prvom planu Branko Rogulj        Kapetan naše amaterske ekipe                                                                                                     Mladen Palac s peharom

Riječka Liburnija je obranila prošlogodišnji naslov, a u dramatičnoj završnici treće mjesto pripalo je Rijeci.

U ekipi Zagreba više je igrača ostvarilo upečatljiv rezultat. Odlični su bili Robert Zelčić na četvrtoj ploči (7,5 bodova iz 9 partija) i Evgeny Postny na trećoj (7/9), te Sergey Fedorchuk na prvoj (5,5/9). Sva trojica završila su turnir bez ijednog poraza. U svom prvom nastupu na ligi za ŠK Zagreb naš novi član Branko Rogulj pružio je veliki doprinos uspjehu ekipe osvojivši šest bodova na šestoj ploči.

Mladen Palac i naš novi član Marin Ćosić raduju se uspjehu, zajedno s predsjednikom kluba Krešimirom Sertićem i predsjednikom ZŠS-a i pričuvnim članom ekipe Nenadom Škaretom

Konačni poredak:

  1. ŠK "Liburnija", Rijeka 15 bodova (35,5)
  2. ŠK "Zagreb" 13 bodova (34,5)
  3. ŠK "Rijeka" 13 bodova (32,5)
  4. HAŠK "Mladost", Zagreb 12 bodova (32,0)
  5. ŠK "ETF - Osijek" 12 bodova (30)
  6. GŠK "Mravince Dalmacijacement" 11 bodova (30)
  7. ŠK "Đuro Đaković Holding", Slavonski Brod 7 bodova (25)
  8. ŠK "Goran", Bibinje 4 boda (22)
  9. ŠK "Varaždin" 3 boda (20,5)
10. ŠK "Junior", Rijeka 0 bodova (8)        

rezultati (Chess Results)        rezultati (Crochess)        rezultati naših igrača       povratak na vrh

         
Zapažen nastup šahistica na 2. ligi kolovoz 2011.

Sjeverna skupina 2. lige za seniorke održana je ove godine u Vinkovcima od 26. do 28. kolovoza. Nastupilo je svega šest ekipa. Naše šahistice zauzele su 4. mjesto i time ponovile nabolji rezultat ženske ekipe, ostvaren 2008. u Podgariću. Ovaj povijesni uspjeh ostvarili smo u sastavu: Rajka Smokvina - Korbar, Katarina Cvijanović, Dina Daud i Katarina Varga.

Stabilna Rajka na prvoj ploči doživjela je samo jedan poraz, a igrom je zaslužila i bolji rezultat od ostvarenog. Na drugoj ploči Dina je igrala s protivnicama čiji je prosječni rejting viši nego na prvoj ploči. Nekoliko previda spriječilo ju je da svojom maštovitom igrom osvoji veći broj bodova. Na trećoj ploči Katarina Cvijanović se, unatoč pozicionom stilu, sa tri pobjede prometnula u našu najprodorniju igračicu, a na četvrtoj je Katarina Varga čvrstom igrom opravdala očekivanja.

Očito je da bi naša ekipa, uz nešto bolju tjelesnu pripremu i uz organizirani rad na izučavanju šahovske teorije, bila jedan od favorita ovog natjecanja.

Plasman u prvu ligu izborila je ekipa Mladosti iz Petrinje, pobijedivši ispred Caisse iz Vukovara i Dame iz Đakova.

Konačni poredak: 1. ŠK Mladost (Petrinja) 9 bodova, 2. Caissa (Vukovar) 8 bodova, 3. Dama (Đakovo) 6 bodova, 4. Zagreb 3 boda, 5. Donji Miholjac 3 boda, 6. Ericsson - Nikola Tesla (Zagreb) 1 bod.     

rezultati (Chess Results)   rezultati (Crochess)   rezultati naših igračica   povratak na naslovnu stranicu

         
Zagreb treći u Kupu svibanj 2011.

Na finalnom natjecanju Kupa Republike Hrvatske za šahiste naša momčad osvojila je solidno treće mjesto. Kup je pripao HAŠK Mladosti koja je ostvarila jedanaest meč bodova ispred Liburnije iz Rijeke sa devet meč bodova.

Naši igrači ostvarili su u šest kola tri pobjede (Ilok, Stridon iz Štrigove i Liburnija) uz dva neriješena rezultata (Mravince i Đuro Đaković iz Slavonskog Broda) i poraz od Mladosti. ijeka).

Za Zagreb su nastupili Mladen Palac, Robert Zelčić, Branko Rogulj i Robert Lončar.

Mladen Palac
sa osvojenim peharom

stranica Kupa     tablica i rezultati         povratak na naslovnu stranicu      povratak na vrh

         
Zagreb četvrti na juniorskoj ligi svibanj 2011.

 

Naši juniori u sastavu Lovro Čupić, Josip Stočko, Matej Jusup, Nikola Greb i Bruno Pavčević osvojili su četvrto mjesto na 1. juniorskoj ligi održanoj u Sv. Filipu i Jakovu od 25. travnja do 1. svibnja.

Nakon startnih uspjeha i pobjede nad Liburnijom bili smo u igri za jedno od prva tri mjesta sve do pretposljednjeg dana, kada smo doživjeli dva teška poraza od Podsuseda i Mladosti. O poretku na vrhu odlučivali su dodatni kriteriji, jer su tri prvoplasirane ekipe sakupile jednak broj bodova. Konačni poredak na prvenstvu: 1. Liburnija, Rijeka 19, 2. Podsused 19, 3. HAŠK Mladost 19, 4. Zagreb 17 bodova, itd.

stranica prvenstva      povratak na naslovnu stranicu      povratak na vrh

         
Šahisti šesti na 1. ligi rujan 2010.

  Od 3. do 13. rujna odigrana je 1. šahovska liga za seniore. Šestu godinu zaredom šibenski hotelski kompleks Solaris bio je domaćin ovog prestižnog momčadskog natjecanja.

ŠK Zagreb je u konkurenciji 10 momčadi osvojio šesto mjesto. Slabija forma prve ploče, Sergeja Tiviakova, i neprodorna igra cijele momčadi udaljili su naše igrače od željene borbe za jedno od prva tri mjesta

      Ove godine u vrhu su se našli riječki sastavi - Liburnija je postala prvak, države, a odmh iza nje plasirala se momčad Rijeke, Treće mjesto osvojio je Đuro Đaković - Holding iz Slavonskog Broda.
               

 

        Naši igrači postigli su slijedeće rezultate:

        Sergey Tiviakov - 3/9
        Evgeny Postny - 5/9
        Mladen Palac - 5/9
        Goran Dizdar - 4,5/9
        Robert Zelčić - 5/9
        Robert Lončar - 4,5/9

 

                      Mladen Palac

Konačni poredak:

  1. ŠK "Liburnija", Rijeka 16 bodova (34)
  2. ŠK "Rijeka" 14 bodova (33)
  3. ŠK "Đuro Đaković Holding", Slavonski Brod 13 bodova (31,5)
  4. GŠK "Mravince Dalmacijacement" 12 bodova (31)
  5. HAŠK "Mladost", Zagreb 9 bodova (29)
  6. ŠK "Zagreb" 9 bodova (27)
  7. ŠK "ETF - Osijek" 8 bodova (29)
  8. ŠK "Junior", Rijeka 5 bodova (21,5)
  9. ŠK "Grgin Dol", Požega 4 boda (21)
10. ŠK "Đakovo" 0 bodova (13)

Iz lige su ispali - ŠK "Grgin Dol", Požega i ŠK "Đakovo".

tablica i rezultati naših igrača       detaljni rezultati      povratak na naslovnu stranicu      povratak na vrh

         
Seniorke 5. u 2. ženskoj ligi kolovoz 2010.

   

U Topuskom je od 26. do 29. kolovoza odigrana sjeverna skupina 2. lige za seniorke. Nastupilo je osam ekipa - jedna manje nego prethodne tri godine, pa je natjecanje ovaj puta odigrano po Bergerovom sustavu. Takav sustav osigurao je potpuno realan i pravedan konačni poredak.

Naše šahistice u sastavu Rajka Smokvina - Korbar, Mirela Mikić Muha, Katarina Cvijanović, Dina Daud i Katarina Varga zauzele su 5. mjesto.

Uvjerljive pobjednice natjecanja i povratnice u I. žensku šahovsku ligu su igračice Ivana Dvoržaka iz Rovišća - Zrinski Topolovac. Uz njih zadovoljavajuću igru pružile su i ekipe Dame iz Đakova i zagrebačkog Podsuseda koje su osvojile drugo i treće mjesto. Kako je kvaliteta prikazane igre na ovogodišnjoj ligi bila na zabrinjavajuće niskoj razini, nameće se pitanje što treba učiniti kako bi se osnažio ženski šah u Hrvatskoj. U tom svijetlu i rezultat naše ekipe ne možemo smatrati uspjehom.

Konačni poredak: 1. ŠK Ivan Dvoržak (Rovišće - Zrinski Topolovac) 14 bodova, 2. ŠK Dama (Đakovo) 12 bodova, 3. ŠK Podsused 9 bodova, 4. ŠK Caissa (Vukovar) 8 bodova, 5. ŠK Zagreb 5 bodova, 6. ŠK Mladost (Petrinja) 5 bodova, 7. ŠK Turopolec (Velika Gorica) 3 boda, 8. ŠK Posavac - Festung (Ruščica) 0 bodova.

      

Katarina Cvijanović i Dina Daud

tablica i rezultati naših igračica      povratak na naslovnu stranicu      povratak na vrh

         
Zagreb osmi u kupu svibanj 2010.

Kup Republike Hrvatske za šahiste već je po tradiciji održan u turističkom naselju Solaris u Šibeniku od 18. do 23. svibnja. Sudjelovalo je 29 momčadi u glavnoj skupini, a niti ove godine nije uspjelo oživljavanje festivalske grupe - privukla je samo osma sastava. U odnosu na dosodašnja kup natjecanja dodano je jedno kolo; igralo se šest, a ne pet kola, kako bi konačni plasman bio realniji.

U kupu smo svjedočili izjednačenoj borbi u kojoj je najmanje sedam ekipa gajilo nadu u osvajanje trofeja. Kup je pripao HAŠK Mladosti koja je ostvarila deset meč bodova koliko je sakupila i drugoplasirana Liburnija iz Rijeke. Treći je sa 9 meč bodova ŠK Đuro Đaković - Holding iz Slavonskog Broda.

Naši igrači nisu uspjeli ostvariti željeni plasman - zauzeli su osmo mjesto. U šest kola Zagreb je zabilježio četiri pobjede (ŠK Vukovar '91, ŠK Stridon, Štrigova, ŠK ETF-Osijek i ŠK Đakovo) uz dva poraza (ŠK Đuro Đaković - Holding, Slavonski Brod i ŠK Liburnija, Rijeka).

Za Zagreb su nastupili Mladen Palac, Evgeny Postny, Goran Dizdar i Robert Zelčić.           

tablica i rezultati naših igrača      povratak na naslovnu stranicu      povratak na vrh

         
Juniori sedmi na 1. juniorskoj ligi travanj 2010.

Od 5. do 11. travnja održano je u Svetom Filipu i Jakovu 19. ekipno državno prvenstvo - I. hrvatska šahovska liga za juniore. Igrano je 11 kola po Bergerovom sustavu uz tempo igre od 90 minuta za partiju i 30 sekundi po svakom odigranom potezu. Sudjelovao je neparan broj momčadi (jedanaest) jer je ŠK A1 iz Splita odustao od natjecanja.

Naši juniori na ovom natjecanju nisu ispunili očekivanja. Željena borba za neko od odličja pretvorila se u grčevitu bitku za opstanak u ligi. I igra i rezultat bili su daleko ispod naših očekivanja. Istina je da je slika nešto povoljnija ako se umjesto meč bodova gledaju pojedinačni bodovi (osvojili smo preko 50% bodova), ali činjenica da smo se spašavali sa ruba ponora dovoljno govori sama za sebe.

Prvaci Hrvatske za ovu godinu postali su juniori Liburnije iz Rijeke sa 19 bodova ispred Podsuseda sa 16 i Podravke iz Koprivnice sa 14.Naši juniori nastupili su u slijedećem sastavu:

1. Josip Stočko (4/10)
2. Matej Jusup (5,5/10)
3. Nikola Greb (6/10)
4. Lovro Čupić (5,5/10)

Rezerva je bio Hrvoje Sinković.

 

 

 

tablica i rezultati naših igrača     detaljni rezultati      povratak na naslovnu stranicu      povratak na vrh

         
Šahisti treći u 1. ligi rujan 2009.

Od 20. do 30. rujna odigrana je u Solarisu 1. šahovska liga za seniore. ŠK Zagreb je u konkurenciji 10 momčadi osvojio treće mjesto.

      Ovogodišnja liga odlikovala se izjednačenošću sastava, pa je čak njih šest konkuriralo za plasman u vrhu - uz našu ekipu Liburnija i Rijeka iz Rijeke, Osijek, Đuro Đaković - Holding iz Slavonskog Broda i zagrebačka Mladost. Dodatnu neizvjesnost donijelo je uvođenje meč bodova kao glavnog kriterija za utvrđivanje poretka.

      U konačnom poretku presudile su nijanse, a odlučujućim se pokazao minimalan poraz naše momčadi u 5. kolu od ŠK ETF-Osijek. Čvrsta ekipa Osijeka u daljem je natjecanju očuvala prednost i zasluženo pobijedila. Naši igrači ostvarili su uglavnom očekivane rezultate, a valja istaknuti vrlo dobre Tiviakova i Palca na prve dvije ploče, te Ivana Žaju koji je prema rezultatu bio druga šesta ploča na natjecanju.

       
Sergey Tiviakov                       Mladen Palac                          Ivan Žaja

Ekipa Zagreba nastupila je u slijedećem sastavu:

        Sergey Tiviakov (5,5/9)
        Mladen Palac (4,5/9)
        Evgeny Postny (6/9)
        Goran Dizdar (5/9)
        Robert Zelčić (4/8)
        Ivan Žaja (6/8)

        Robert Lončar (0,5/2)

Konačni poredak:

  1. ŠK ETF-Osijek 15 bodova (33.5)
  2. HAŠK "Mladost", Zagreb 13 bodova (32)
  3. ŠK "Zagreb" 13 bodova (31,5)
  4. ŠK "Đuro Đaković Holding", Slavonski Brod 12 bodova (31,5)
  5. ŠK "Liburnija", Rijeka 11 bodova (27)
  6. ŠK "Rijeka" 10 bodova (26,5)
  7. GŠK "Mravince Dalmacijacement" 7 bodova (26)
  8. ŠK "Grgin Dol", Požega 4 boda (23)
  9. ŠK "Pula", 3 boda (18,5)
10. ŠK "A1 Split" 2 boda (20,5)

Iz lige su ispali - ŠK "Pula" i ŠK "A1 Split ".

 

tablica i rezultati naših igrača      detaljni rezultati      povratak na naslovnu stranicu      povratak na vrh

         
5. mjesto na kadetskoj ligi - centar 2009. rujan 2009.

Završeno je natjecanje u kadetskoj šahovskoj ligi Centar.

U A grupi nastupilo je deset ekipa, u devet kola od 3.5. do 20.9. 2009. Liga je održana u pet krugova subotom, a domaćini su bili Zagreb, Sisak, Štrigova, Gornji Mihaljevac i Križevci.

Konačni poredak:


1. ŠŠK Podravka, Koprivnica 14 (26,0)
2. ŠK Podsused, Zagreb 14 (25,5)
3. ŠK Ivan Dvoržak, Rovišće-Zrinski Topolovac 13 (25,0)
4. ŠD Sisak 13 (23,5)
(četiri prvoplasirane ekipe nastupit će u finalnom natjecanju)
5. ŠK Zagreb 12 (23,5)
6. ŠK PIK Vrbovec 10 (19,0)
7. ŠD Varaždin 6 (13,5)
8. ŠK Križevci 5 (13,5)
9. ŠK Stridon, Štrigova 2 (5,5)
10. ŠK Gornji Mihaljevec 1 (5,0)

Za ŠK Zagreb nastupili su Nikola Greb, Lovro Čupić, Antun Meglić, Kristijan Štefanec, Bruno Pavčević i Miljenko Muha. Osvajanjem petog mjesta našim igračima izmakao je plasman u finale kadetske lige na koje odlaze četiri prvoplasirane momčadi.

Rezultati naših igrača:

Nikola Greb 6,5/8
Lovro Čupić 5,5/9
Antun Meglić 5,5/7
Kristijan Štefanec 1/2
Bruno Pavčević 4/7
Miljenko Muha 1/3

detaljni rezultati        povratak na naslovnu stranicu      povratak na vrh

         
Šahistice sedme u 2. ligi kolovoz 2009.

Na 2. ženskoj seniorskoj ligi (skupina sjever) u Našicama od 27. do 30. kolovoza 2009. naše igračice nisu blistale. Zauzele su sedmo mjesto u konkurenciji devet ekipa, čime nakon prošlogodišnjeg četvrtog mjesta ne možemo biti zadovoljni. Ne može im se poreći trud i želja, ali jednostavno im nije išlo. Osjetio se nedostatak turnirske prakse, a u nekim partijama i teoretskog znanja.

Ako već ne u šahovskom, naše su igračice ostavile odličan dojam u svakom drugom pogledu i osvojile simpatije organizatora i predstavnica drugih ekipa.

Konačni poredak:

1. ŠK Đuro Đaković - Holding (Slavonski Brod) 14 bodova
2. ŠK Podsused 12 bodova
3. ŠK Slavonac (Našice) 9 bodova
4. ŠK Dama (Đakovo) 6 bodova
5. ŠK Donji Miholjac 6 bodova
6. ŠK Radnik (Velimirovac) 6 bodova
7. ŠK Zagreb 4 bodova
8. ŠK Ericsson - Nikola Tesla (Zagreb) 4 boda
9. ŠD Sisak 2 boda

       

Naše igračice ostvarile su slijedeće rezultate:

Rajka Smokvina - Korbar 1,5/5
Dina Daud 0,5/4
Katarina Cvijanović 2/5
Katarina Varga 2/4

tablica i rezultati        povratak na naslovnu stranicu      povratak na vrh

         
Zagreb treći u kupu svibanj 2009.

Kup Republike Hrvatske za šahiste i ove godine održan je u turističkom naselju Solaris u Šibeniku od 19. do 24. svibnja. Sudjelovale su 32 momčadi.

I u kupu je prvi puta ove godine primjenjeno pravilo po kojemu su meč bodovi osnovni kriterij pri određivanju plasmana. U velikoj gužvi na vrhu, u kojoj je pet prvoplasiranih ekipa sakupilo po 8 meč bodova pobijedila je Liburnija iz Rijeke ispred ŠK Đuro Đaković - Holdinga iz Slavonskog Broda.

Naši igrači osvojili su treće mjesto i time održali tradiciju osvajanja jednog od prva tri mjesta u kupu (2008. - 2. mjesto, 2007. - 3. mjesto).

Za Zagreb su nastupili Mladen Palac, Goran Dizdar, Robert Zelčić, Ivan Žaja i Robert Lončar. U pet kola Zagreb je zabilježio tri pobjede (ŠK Varaždin, ŠK Goran, Bibinje i ŠK Pula) uz dva neriješena rezultata (ŠK Đuro Đaković - Holding, Slavonski Brod i ŠK Osijek). Istakli su se Mladen Palac sa 4 boda iz 5 partija na prvoj ploči i Robert Zelčić sa 4,5 iz 5.

tablica i rezultati        povratak na naslovnu stranicu      povratak na vrh

         
Juniori četvrti na 1. juniorskoj ligi travanj 2009.

Od 13. do 19. travnja održano je u Svetom Filipu i Jakovu 18. ekipno državno prvenstvo - I. hrvatska šahovska liga za juniore. Igrano je 11 kola po Bergerovom sustavu uz tempo igre od 90 minuta za partiju i 30 sekundi po svakom odigranom potezu. Kao i na svim drugim ekipnim natjecanjima u organizaciji hrvatskog šahovskog saveza, i ovdje su po prvi puta meč bodovi predstavljali osnovni kriterij pri određivanju plasmana.

Naši juniori osvojili su četvrto mjesto u konkurenciji dvanaest momčadi. Ovaj rezultat svakako predstavlja uspjeh u prvoj sezoni nakon povratka u 1. ligu, ali ostaje dojam da smo uz malo više sreće i koncentracije mogli osvojiti neko od prva tri mjesta.

Prvaci Hrvatske za ovu godinu postali su juniori HAŠK Mladost sa 21 bodom ispred Podsuseda sa 17 i Caspera iz Zadra sa 16.

 

Naši juniori nastupili su u slijedećem sastavu:

1. Marijan Okroša (4/10)
2. Mario Feltan (7/11)
3. Nikola Greb (8/11)
4. Lovro Čupić (6/9)
5. Hrvoje Sinković (1/3)

 

tablica i rezultati        povratak na naslovnu stranicu     povratak na vrh

ŠK Zagreb 13. na Europskom kupu prvaka listopad 2008.

Šahisti Zagreba nastupili su u grčkoj Kalithei na 24. izdanju Europskog klupskog kupa prvaka u šahu. U konkurenciji 64 sastava osvojili su solidno trinaesto mjesto, sa pet i dva poraza. Poraze su doživjeli od dvije ruske ekipe, TSK Saratova i novog europskog prvaka Ural - Sverdlovskaye.

Klupski prvak Europe postala je ekipa Ural Sverdlovskaya u sastavu: Teimour Radjabov, Gata Kamsky, Alexei Shirov, Alexander Grischuk, Vladimir Malakhov, Alexander Motylev i Alexey Dreev (prosječni rejting 2712!). Drugo i treće mjesto pripalo je njemačkom Baden Badenu i ukrajinskom Kievu.

ŠK Zagreb nastupio je u slijedećem sastavu:

        1. Krishnan Sasikiran (2/5)
        2. Evgeny Postny (3/7)
        3. Kiril Georgiev (4,5/7)
        4. Mladen Palac (2,5/7)
        5. Robert Zelčić (4/7)
        6. Goran Dizdar (5/7)
        7. Ivan Žaja (1,5/2)

tablica i rezultati        povratak na naslovnu stranicu     povratak na vrh

         
ŠK Zagreb - prvaci Hrvatske i ove godine! listopad 2008.

I ove godine naši šahisti ponovili su na prvoj ligi uspjeh iz prethodne dvije godine. U prvih sedam kola nanizali su šest pobjeda uz jedan neriješen rezultat u meču s direktnim suparnikom GŠK Mravince - Dalmacijacementom i stekli nedostižnu prednost. Unatoč minimalnim porazima u posljednja dva kola protiv Osijeka i Rijeke pobjeda nije dolazila u pitanje.

Ekipu je u pohodu na novi naslov prvaka predvodio ponovno izvrsni Krishnan Sasikiran koji je ostvario najbolji rezultat na prvoj ploči. Robert Zelčić i Goran Dizdar također su ostvarili najbolje rezultate na svojim pločama. Ekipa Zagreba nastupila je u slijedećem sastavu:

        Krishnan Sasikiran (7/9)
        Kiril Georgiev (3/5)
        Evgeny Postny (3,5/4)
        Mladen Palac (3,5/9)
        Robert Zelčić (6,5/9)
        Goran Dizdar (6/9)
        Ivan Žaja (4,5/9)

 

 


Konačni poredak:

  1. ŠK "Zagreb" 34 boda
  2. GŠK "Mravince Dalmacijacement" 31,5 bod
  3. ŠK "Liburnija" 30 bodova
  4. ŠK "Rijeka" 28,5 bodova
  5. ŠK "Osijek" 28,5 bodova
  6. ŠK "Grgin Dol", Požega 27,5 bodova
  7. ŠK "Đuro Đaković Holding", Slavonski Brod 27 bodova
  8. HAŠK "Mladost" 24 boda
  9. ŠK "Đakovo - Hotel Blaža", Đakovo 20 bodova
10. ŠK "Varaždin" 18,5 bodova

Iz lige su ispali - ŠK "Đakovo - Hotel Blaža" i ŠK "Varaždin".

tablica i rezultati naših igrača     detaljni rezultati      povratak na naslovnu stranicu     povratak na vrh

         
Pobjeda juniora u 2. ligi centar rujan 2008.

Naši juniori pobjednici su upravo završene 2. juniorske lige - skupina Centar. Zagreb se tako priključio Šahovskoj školi "Goranka" iz Ravne Gore koja je u skupini Zapad izborila status prvoligaša. Uz njih će u 1. juniorsku ligu ići pobjednici skupina Jug i Istok.

Nakon neizvjesnih 9 kola naša momčad ipak je uspjela preteći glavnog konkurenta Podravku. Slobodno možemo reći da je puno teže bilo izboriti plasman u 1. ligu nego što će biti održati se u njoj. 2. juniorska liga - centar vrlo je jaka. Zadnjih je godina vidljiva koncentracija kvalitete kadetskog šaha u sjevernoj Hrvatskoj, pa slijedećih godina možemo očekivati ulazak u I. ligu momčadi Koprivnice i Varaždina.

Konačni poredak:

1. ŠK Zagreb, Zagreb 28,0
2. ŠŠK Koprivnica, Koprivnica 27,5
3. ŠK Stridon, Štrigova 25,5
4. ŠK Banja Luka, Zagreb 21,0
5. ŠK Križevci, Križevci 21,0
6. ŠK Garešnica, Garešnica18,5
7. ŠK Sloboda, Mihovljan 18,0
8. ŠK Dugo Selo, Dugo Selo 18,0
9. ŠK Konaki, Novo Virje 17,0
10. ŠD Sisak, Sisak 16,0
11. ŠK Osnovnoškolac, Velika Gorica 12,0
12. ŠK HAAS Đurđevac, Đurđevac 11,0
13. ŠK Prigorje, Markuševec 11,0
14. ŠK Caissa, Zagreb 10,0

Naši igrači postigli su slijedeće rezultate:

Marijan Okroša - 6,5/9
Marijan je na prvoj ploči unio stabilnost i sigurnost u ekipu, a ostvarenim rezultatom potpuno je ispunio očekivanja.
Lovro Čupić - 7,5/9
I Lovro je na drugoj ploči ostvario izvrstan rezultat (preko 80%) uz samo jedan poraz
Nikola Greb - 7/9
Naš najuspješniji igrač u pojedinačnoj konkurenciji ove godine (treće mjesto na juniorskom prvenstvu države do 17 godina i peto na kadetskom do 15 godina) svojim prodornim stilom uvijek predstavlja igrača na kojeg se ekipa može osloniti.
Mihovil Vučić - 5/5
Ne samo stopostotni učinak, već i lakoća s kojom je ostvaren dovoljno govori. Mihovil nam je i sa pet odigranih partija donio prevagu na četvrtoj ploči.
Hrvoje Sinković - 2/4
Hrvoje je igrao u prvom dijelu natjecanja. I njegova dva boda doprinijela su našoj pobjedi.

tablica i rezultati        povratak na naslovnu stranicu       povratak na vrh

         
Seniorke četvrte u II. ženskoj ligi rujan 2008.

Natjecanje sjeverne skupine II. ženske seniorske lige održano je ove godine u Podgariću, izletištu u srcu Moslavine od 28. do 31. kolovoza. Uz sudjelovanje igračica iz 9 klubova igralo se 7 kola po švicarskom sistemu.
Za razliku od prošle godine, kada je kvalitetom odskakala ekipa Stridona iz Štrigove, ove godine nije bilo favorita. Najmanje tri, četiri ekipe mogle su ravnopravno konkurirati za prvo mjesto. Sredinom turnira izdvojile su se ekipe "Ivan Dvoržak" iz Zrinskog Topolovca i "Caissa" iz Vukovara. Na kraju se u I. ligu zasluženo plasirao ŠK "Ivan Dvoržak". Drugo mjesto osvojila je ekipa "Caisse", a treći je bio "Slavonac" iz Našica.

Konačni poredak bio je slijedeći:

1. ŠK "Ivan Dvoržak" 15 bodova,
2. ŠK "Caissa" 13
3. ŠK "Slavonac", Našice 12,5
4. ŠK "Zagreb, 11
5. ŠK "Podsused", Zagreb 10,5
6. ŠK "Donji Miholjac" 10
7. ŠK "Dama", Đakovo 9,5
8. ŠK Ericsson N. Tesla", Zagreb 9
9. ŠD "Sisak" 4

Naše igračice osvojile su solidno 4. mjesto. Nastupili smo u sastavu Anet Režek-Jambrak, Maja Zelčić, Katarina Cvijanović, Dina Daud i Katarina Varga.
Posebno se istakla Dina Daud osvojivši 4,5 boda iz 6 partija.

tablica i rezultati        povratak na naslovnu stranicu        povratak na vrh

         
2. mjesto na Kupu Republike Hrvatske 2008. svibanj 2008.

Kup Republike Hrvatske za šahiste održan je i ove godine u turističkom naselju Solaris u Šibeniku od 20. do 25. svibnja u okviru 17. ekipnog međunarodnog šahovskog festivala HŠS.

Pobjeda u kupu pripala je ekipi Rijeke sa 14,5 bodova ispred ŠK Zagreba sa 14 bodova, koliko je imala i trećeplasirana momčad Mravince - Dalmacijacement.
Ekipa ŠK Zagreb nastupila je u sastavu: Kiril Georgiev, Mladen Palac, Robert Zelčić, Goran Dizdar i Ervin Sindik.

Uz Finale kupa održano je i natjecanje u festivalskoj skupini na kojem je pobijedila momčad ŠK Zagreb 2 u sastavu Ivan Žaja, Željko Pavičić, Mario Bertok, Silvije Petrović, Nenad Frouth i Nenad Škare.

tablica i rezultati        povratak na naslovnu stranicu       povratak na vrh

         
4. mjesto na kadetskoj ligi - centar 2007. studeni 2007.

Završeno je natjecanje u kadetskoj šahovskoj ligi Centar.
U A grupi nastupilo je devet ekipa, u devet kola od 6.10. do 10.11. 2007. Liga je održana u pet krugova subotom, a domaćini su bili Haganj, Molve, Sisak, Samobor i Vrbovec.

Konačni poredak je slijedeći:
1. ŠŠK Podravka 26,5 bodova, 2. ŠK Podsused 23 boda, 3. ŠD Varaždin 21,5 bod, 4. ŠK Zagreb 21,5 bod, 5. ŠK ivan Dvoržak 16,5 bodova, 6. ŠK Stridon 13,5 bodova, 7. ŠK Križevci 11,5 bodova, 8. ŠK Miklavec - Podturen 6 bodova i 9. ŠD Sisak 4 boda.

Za ŠK Zagreb nastupli su Lovro Cupic, Nikola Greb, Ivan Majer i Mihovil Vucic.

Isti sastav koji je nastupio na kadetskoj ligi - centar zastupao je ŠK Zagreb i na ekipnom kadetskom brzopoteznom prvenstvu Hrvatske i osvojio 2. mjesto, odmah iza Podravke!

tablica i rezultati        povratak na naslovnu stranicu       povratak na vrh

       
ŠK Zagreb prvak Hrvatske 2007. listopad 2007.

Po drugi put zaredom ekipa Zagreba osvojila je naslov prvaka Hrvatske!

Na 1. ligi održanoj u turističkom naselju Solaris u Šibeniku ŠK Zagreb ove je godine uvjerljivo slavio s pet bodova prednosti ispred prvog konkurenta, sastava ŠK Mravince Dalmacijacementa. Iako se liga igrala neposredno nakon Kupa prvaka u Turskoj, umor nije ostavio ozbiljnije posljedice i pobjeda niti jednog trenutka nije dolazila u pitanje.

Šahisti Zagreba poveli su od samog starta i uz osam pobjeda i jedan neriješen rezultat u posljednjem kolu zasluženo ponovili prošlogodišnji uspjeh. Svi igrači dali su svoj doprinos naslovu a ekipa predvođena sjajnim Krishnanom Sasikiranom na prvoj ploči i kapetanom Mladenom Palcem nastupila je u slijedećem sastavu:

        Krishnan Sasikiran (6,5/9)
        Baadur Jobava (2,5/4)
        Kiril Georgiev (2/4)
        Mladen Palac (6/9)
        Robert Zelčić (6,5/9)
        Goran Dizdar (7/9)
        Nenad Šulava (4/8)
        Ivan Žaja (1/2)


Uz iznimni momčadski uspjeh, naši šahisti Krishnan Sasikiran, Mladen Palac, Robert Zelčić i Goran Dizdar ujedno su ostvarili najbolje rezultate na svojim pločama.

Na ligi je nastupilo deset momčadi, a konačni poredak je slijedeći:

  1. ŠK "Zagreb" 35,5 bodova
  2. GŠK "Mravince Dalmacijacement" 30,5 bodova
  3. ŠK "Liburnija" 29 bodova
  4. ŠK "Osijek" 27,5 bodova
  5. ŠK "Rijeka" 27 bodova
  6. HAŠK "Mladost" 25,5 bodova
  7. GŠK "Požega" 25 bodova
  8. ŠK "Đuro Đaković Holding" 25 bodova
  9. ŠK "A1 Split" 24 boda
10. ŠK "Pula" 21 bod

 

Iz lige su ispale dvije posljednjeplasirane momčadi - ŠK "A1 Split" i ŠK "Pula".

tablica i rezultati naših igrača      povratak na naslovnu stranicu      povratak na vrh

         
ŠK Zagreb peti u Europi listopad 2007.

Šahisti Zagreba osvojili su u turskom Kemeru u konkurenciji 56 sastava izvrsno peto mjesto na 23. europskom kupu prvaka za šahiste. Iako su prema rejtingu bili trinaestorangirana momčad, sa pet visokih pobjeda i dva minimalna poraza uspjeli su znatno nadmašiti očekivani plasman. Pri tome su osvojili najveći broj pojedinačnih bodova (poredak se utvrđivao prema meč bodovima).

U izuzetno jakoj konkurenciji (140 velemajstora, 72 igrača s rejtingom iznad 1600, a 15 i iznad 1700 bodova) klupski prvak Europe postala je ekipa Linex-Magic Merida iz Španjolske. Drugo i treće mjesto pripalo je ruskim momčadima Ural Sverdlovskaya i Tomsk-400 (prošlogodišnji pobjednici).

ŠK Zagreb osvojio je u 7 kola 10 meč bodova, odnosno 31,5 pojedinačnih bodova. Nastupio je slijedeći sastav:

        1. Krishnan Sasikiran (6/7)
        2. Baadur Jobava (5/7)
        3. Mladen Palac (4,5/7)
        4. Robert Zelčić (5,5/7)
        5. Goran Dizdar (4/5)
        6. Nenad Šulava (5/7)
        7. Ivan Žaja (1,5/2)

 

detaljni rezultati         rezultati naših igrača        povratak na naslovnu stranicu       povratak na vrh

5. mjesto seniorki rujan 2007.


Šahistice ŠK Zagreb u svom su prvom nastupu na službenom natjecanju osvojile 5. mjesto na 2. ligi sjever, održanoj u Valpovu od 6. do 9. rujna 2007. U konkurenciji 9 ekipa Katarina Cvijanović, Dina Daud i Katarina Varga pružile su vrlo dobru igru i zaostale za trećeplasiranim Slavenom iz Vukovara samo pola boda.

 

Uvjerljivom pobjedom plasman u prvu ligu osigurala je ekipa ŠK Stridona iz Štrigove u sastavu Elizabetta Lakos, Brigita Štadler i Andreja Sambolec ispred ŠK Ivana Dvoržaka iz Zrinskog Topolovca.

Konačni poredak: 1. ŠK Stridon (Štrigova) 19,5 bodova, 2. ŠK Ivan Dvoržak (Zrinski Topolovac) 13,5 bodova, 3. Slaven (Vukovar) 10 bodova, 4.-6. Dama (Đakovo), Zagreb i Ericsson - Nikola Tesla (Zagreb) 9,5 bodova, 7. Donji Miholjac 9 bodova, 8. Radnik (Velimirovac) 7,5 i 9. Hrvatska čitaonica (Valpovo) 6,5 bodova.

 

tablica i rezultati            povratak na naslovnu stranicu       povratak na vrh

3. mjesto na Kupu Republike Hrvatske svibanj 2007.


Kup Republike Hrvatske za šahiste održan je u turističkom naselju Solaris u Šibeniku od 16. do 21. svibnja 2007. u sklopu 16. ekipnog međunarodnog šahovskog festivala HŠS.
Pobjeda u kupu pripala je Lapor - Mladosti iz Zagreba sa 14,5 bodova ispred ŠK Liburnije 2 iz Rijeke s 13 i ŠK Zagreba sa istim brojem bodova. Sudjelovalo je 18 momčadi, od čega čak 11 iz Rijeke ili Zagreba. Zanimljivo je da su se šahisti ŠK Zagreba u pet kola susreli sa četiri riječke momčadi.

Za Zagreb su nastupili Mladen Palac, Goran Dizdar, Nenad Šulava i Ivan Žaja. U pet kola Zagreb je zabilježio četiri pobjede uz minimalan poraz od ŠK Liburnije 1 iz Rijeke. Istakao se Nenad Šulava koji je ostvario najbolji rezultat na četvrtoj ploči sa osvojena 4,5 boda.

Od igrača i članova ŠK Zagreb, a većinom i bivših članova kultnog zagrebačkog kluba RIS-Vrapče sastavljena je momčad Zagreb-Vrapče, koja je nastupila predvođena velemajstorom Robertom Zelčićem.
Zagreb-Vrapče je u sastavu Robert Zelčić, Željko Pavičić, Ervin Sindik, Silvije Petrović, Nenad Frouth i Nenad Škare zauzelo 10. mjesto sa osvojenih 10 bodova.

tablica i rezultati            povratak na naslovnu stranicu       povratak na vrh

 
10. mjesto na I. juniorskoj ligi 2007. travanj 2007.


Od 9. do 15. travnja održano je u Svetom Filipu i Jakovu 16. ekipno državno prvenstvo - I. hrvatska šahovska liga za juniore. Odigrano je 11 kola po Bergerovom sustavu, po dvije partije dnevno uz tempo igre od 90 minuta za partiju i 30 sekundi po svakom odigranom potezu.

U konkurenciji dvanaest klubova uvjerljivo je pobijedio sastav ŠK Junior iz Rijeke predvođen međunarodnim majstorom Marinom Bosiočićem sa 38 bodova. Na prve tri ploče Marin Bosiočić, Davor Rameša i Marko Bosiočić Ostvarili su nevjerojatnih 29,5 bodova iz 30 partija.
Drugoplasirana Mladost iz Zagreba nije mogla ugroziti pobjednike, ali je bez problema osvojila drugo mjesto sa 34,5 boda ispred Podsuseda sa 28 bodova.

ŠK Zagreb plasirao se na 10. mjesto, što nije bilo dovoljno za očuvanje prvoligaškog statusa jer iz lige ispadaju četiri ekipe. Igrali su Nikola Greb, Mihovil Vučić, Hrvoje Sinković i Lovro Čupić. Niz okolnosti nije išao na ruku ekipi - u posljednji trenutak ostala je bez rezerve, iscrpljujući i, za ovaj uzrast, nehumani raspored igranja izazvao je umor kod nekih igrača (svi su članovi ekipe po uzrastu kadeti osim Hrvoja Sinkovića), nedostajalo je i iskustva u ključnim trenucima. Ipak, presudile su subjektivne slabosti, što pokazuje i činjenica da nije savladan niti jedan direktni konkurent osim slabog, već na startu otpisanog Vrbovca.

Nikola Greb, Mihovil Vučić i Lovro Čupić pokazali da se na njih može računati i da imaju puno prostora za napredak. Klub je u svoje redove primio još nekoliko kvalitetnih mladih igrača, pa u skoroj budućnosti očekujemo dobre rezultate naših kadeta i brzi povratak u I. ligu.

    tablica i rezultati            povratak na vrh            povratak na naslovnu stranicu

 
ŠK Zagreb prvak Hrvatske 2006. listopad 2006.

Na 15. ekipnom državnom prvenstvu u šahu - I. hrvatskoj šahovskoj ligi za 2006. godinu ŠK Zagreb je po prvi puta osvojio naslov prvaka Hrvatske.

I. liga održana je u Šibeniku, u Solarisu od 21. rujna do 3. listopada 2006. godine, uz sudjelovanje 12 ekipa. Do zadnjeg kola vodila se izjednačena borba za prvo mjesto između Zagreba i Mravince - Dalmacijacementa. U 5. kolu Mravince dobiva direktni meč protiv Zagreba i prelazi u vodstvo. Zagreb postepeno sustiže prednost Mravinaca, da bi visokom pobjedom u 9. kolu protiv Caspera iz Zadra prešao u vodstvo koje je do kraja i zadržao. Prednost Zagreba nakon posljednjeg kola iznosila je dva boda.

Konačni poredak na vrhu je slijedeći:
1. ŠK Zagreb 43,5 boda
2. GŠK Mravince - Dalmacijacement 41,5 bod
3. ŠK Gjuro Pilar, Slavonski Brod 38 bodova

Osvojenim prvim mjestom uz devet pobjeda, jedan neriješen rezultat (s Rijekom) i samo jedan poraz (Mravince - DC) ŠK Zagreb je prekinuo sedmogodišnju dominaciju Mravinčana. Puni doprinos u osvajanju toliko željenog naslova dala je cijela ekipa, koja je nastupila u slijedećem sastavu:

1. Liviu - Dieter Nisipeanu (6,5 bodova iz 11 partija)
2. Kiril Georgiev (7 bodova iz 11 partija)
3. Mladen Palac (7 bodova iz 11 partija)
4. Goran Dizdar (6,5 bodova iz 11 partija)
5. Robert Zelčić (7 bodova iz 11 partija)
6. Nenad Šulava (izvrsnih 9,5 bodova iz 11 partija)

 

    tablica i rezultati            povratak na vrh            povratak na naslovnu stranicu


Zagrebački
šahovski savezHrvatski
šahovski savezFIDE


Europska
šahovska unija